Snel pak voor alle roeiers

De Nederlandse roeiploeg maakt bij de Olympische Spelen gebruik van een technologisch hoogstaand roeipak, dat door DSM in samenwerking met TNO is ontwikkeld. Het concept is gebaseerd op een snelle afvoer van lichaamswarmte door een efficiënte verdamping van zweet en reflectering van zonnestralen. Proeven hebben uitgewezen dat het een prestatieverbetering tot 3 procent kan opleveren.

Aanvankelijk zou alleen skiffeur Dirk Lippts van het pak gebruikmaken, maar na de gunstige testresultaten is besloten het roeipak aan alle Nederlandse roeiers beschikbaar te stellen. Daarvoor heeft kledingsponsor Asics van sportkoepel NOC*NSF pakken op maat geleverd.

Er is gekozen voor roeiers, omdat hun lijf intensief energie gebruikt, wat tot snel warmteverlies leidt. Dat beïnvloedt de lichaamstemperatuur, waardoor bij hoge waarden de prestatie afneemt. Voor een roeier is het van groot belang dat in de race de kerntemperatuur niet te hoog oploopt.

De vezels van het textiel zorgen ervoor dat het zweet over een groter oppervlak wordt verspreid en verdampt. En dat heeft weer een verkoelend effect.

Op de schouders en mouwen van het roeipak is een zonwerend materiaal gebruikt, waardoor de invloed van straling afneemt en kwetsbare delen als armen, nek en schouders ook tegen de hitte bestand zijn.