`Shell wil structuur van bestuur hervormen'

De Koninklijke/Shell Groep wil hervormingen doorvoeren in het bestuur van het concern. Shell is van plan om één raad van bestuur en één raad van commissarissen in te stellen die de controle heeft over zowel de Nederlandse als de Britse tak en dus over de gehele energiegigant. Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times vanmorgen.

Shell heeft momenteel een complexe duale bedrijfsstructuur. Het concern kondigde eerder dit jaar aan dat een commissie bezig is met een studie naar mogelijke veranderingen in deze structuur. De commissie werd ingesteld nadat Shell onder grote druk kwam te staan van aandeelhouders om de organisatie simpeler te maken. Deze roep om veranderingen volgde op het boekhoudschandaal rond de `bewezen' olie- en gasreserves die Shell begin dit jaar uiteindelijk met 23 procent moest verlagen omdat zij niet voldeden aan de criteria die de Amerikaanse beursautoriteit SEC stelt aan zulke reserves.

Een Shell-woordvoerder wilde vanmorgen niet ingaan op het artikel. ,,De commissie zal in november met voorstellen komen die wij naar buiten zullen brengen'', zei hij. Aandeelhouders moeten volgend jaar hun goedkeuring geven aan mogelijke veranderingen. Shell is voor 60 procent in handen van de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij; het Britse Shell Transport & Trading heeft 40 procent. Beide moedersmaatschappijen hebben nu een eigen raad van commissarissen en een eigen dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur ligt bij het committee van managing directors (CMD). De voorzitter van dit CMD – nu J. van der Veer – is officieus de leider van het concern, maar de functie heeft vooralsnog niet deze juridische status. Als Shell de commissarissen en bestuursleden zou spiegelen – dus dezelfde mensen in zowel de Britse als de Nederlandse raad van commissarissen als in het dagelijks bestuur van beide maatschappijen – krijgt het eenzelfde soort organisatie als het Brits-Nederlandse uitgeversconcern Reed Elsevier.

Na de reservesaffaire kwam de roep om veranderingen vooral van Britse en Amerikaanse beleggers die een meer Angelsaksische structuur wilden met een duidelijke topman (CEO) en één raad van commissarissen die de controle kan uitoefenen over de CMD. Sommigen, met name de Amerikanen, willen eigenlijk nog veel verder gaan. Zo gaan er stemmen op die het Nederlands-Britse verschil willen opheffen wat mogelijk zou zijn als een van de moedermaatschappijen een bod doet op de ander. Ook een 50/50 verdeling van de macht, waardoor de Nederlandse tak de controle verliest, en het invoeren van één beursnotering worden bekeken, aldus de Financial Times.