Roeien

Slecht vier sporten staan sinds 1896 onafgebroken op het programma van de Olympische Spelen. Roeien zou de vijfde sport zijn geweest, ware het niet dat alle roeiwedstrijden bij hervatting van de Spelen in 1896 in Athene werden afgelast wegens het slechte weer. Maar sinds de daaropvolgende Spelen (Parijs) is roeien olympisch. En sindsdien is de opzet van het programma ongewijzigd gebleven. De enige verandering in de loop der jaren was de toelating van vrouwen in 1976 in Montreal en de toevoeging van lichte klassen in 1996 in Atlanta. Tijdens de Spelen van vier jaar geleden in Sydney schreef de Brit Steven Redgrave historie door zijn vijfde gouden medaille op rij te winnen. Hij werd daarna in de adelstand verheven door de Britse koningin. Sindsdien gaat de gelauwerde roeier door het leven als sir Steven Redgrave.

Olympische sport sinds: 1900 (m), 1976 (v)

Aangesloten landen c.q. federaties: 119

Geregistreerde beoefenaars in NL: 70 (wedstrijdroeiers)

Toplanden: Duitsland en Groot-Brittannië