Rechtszaak tegen Aegon van de baan

De collectieve rechtszaak van boze Amerikaanse beleggers tegen Aegon is definitief van de baan. Procederende beleggers zijn niet in beroep gegaan tegen de uitspraak dat Aegon niets te verwijten valt.

De beleggers stelden Aegon aansprakelijk voor geleden schade als gevolg van een vermeend late winstwaarschuwing van Aegon in de zomer van 2002. Eind juni bepaalde een Amerikaanse rechter dat Aegon geen valse en misleidende informatie naar buiten bracht in 2001 en 2002. Naast Aegon zijn er nog verschillende Nederlandse bedrijven die met juridische procedures van beleggers in Amerika kampen, zoals Ahold, Shell en beursbedrijf Van der Moolen.

Aegon maakte de succesvolle juridische verdediging vanochtend bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. In het tweede kwartaal verdriedubbelde de verzekeraar de winst naar 436 miljoen euro. De scherpe winststijging wordt vooral veroorzaakt door beleggingswinsten en een nieuwe methode van boekhouden. Aegon telt sinds begin dit jaar geen theoretische beleggingswinsten meer mee in de resultaten. Vergeleken met de oude boekhoudmethode zag het concern zijn winst dalen met 6 procent.

De verzekeraar zag de afzet van zijn verzekeringsproducten over een breed front teruglopen. De verkoop van beleggingsproducten met een vast rendement halveerde tot 686 miljoen euro. De polissen waarbij het beleggingsrisico meer bij de klanten van Aegon ligt, daalde minder scherp: met 9 procent naar 1.087 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter D. Shepard zei vanochtend: ,,De productie liet een gemengd beeld zien, maar door de continue nadruk op winstgevendheid zijn de winstmarges van onze belangrijkste kernactiviteiten verbeterd.''

Analisten toonden zich vanochtend positief over de winst, maar teleurgesteld over de afzet van beleggingsproducten. ,,Wij denken dat Aegon zich met succes richt op het verbeteren van de winstgevendheid'', stelde analist P. van Doorn van zakenbank Kempen & Co vanochtend. ,,Maar Aegon blijft duidelijk achter op het gebied van groei.''

Analist Lukas Daalder van Bank Ooyens & van Eeghen reageerde vanmorgen somber op de resultaten, ondanks het feit dat het nettoresultaat hoger was dan de bank had verwacht. Dit positieve aspect komt echter niet terug in de onderliggende resultaten, aldus Daalder. Vanmorgen was de verzekeraar een van de grootste dalers op de Amsterdamse effectenbeurs. Rond het middaguur noteerde Aegon een verlies van 4,3 procent op 8,28 euro.