PSV vervalt tegen Rode Ster weer in oude fouten

Het nieuwe PSV verviel gisteravond tegen Rode Ster Belgrado weer in oude fouten. Zoals zo vaak in internationale wedstrijden liet de Eindhovense formatie zich verrassen door vrije trappen van de tegenstander. Bovendien strafte de kampioen van Servië en Montenegro in de tweede helft een knullige verdedigingsfout af. En daarmee leed PSV in de derde voorronde van de Champions League een onnodige 3-2 nederlaag tegen het middelmatige Rode Ster. Over twee weken wordt in Eindhoven beslist welke ploeg naar het prestigieuze hoofdtoernooi mag.

Plaatsing voor de Champions League is voor PSV zowel sportief als financieel van cruciaal belang. Coach Hiddink is nog altijd op zoek naar een doelpuntenmaker die het vertrek van Kezman kan doen vergeten. Het ontbreekt de club vooralsnog aan de middelen om een spits van allure binnen te halen. Kwalificatie voor de Champions League zou de club zo'n negen miljoen euro opleveren, waarmee de zoektocht naar een afmaker aanmerkelijk eenvoudiger wordt.

De voorbije weken werkte Hiddink met zijn nieuwe ploeg toe naar de eerste confrontatie tegen Rode Ster Belgrado. Door het ontbreken van de Zuid-Koreanen Lee en Park (actief bij de Azië Cup) en het wegvallen van de geblesseerde Cocu speelde PSV in de voorbereiding nooit in de sterkst mogelijke opstelling. De vier oefenwedstrijden die de nummer twee van Nederland tegen internationale tegenstanders speelde, werden allemaal verloren. PSV wist tegen Caen, Arminia Bielefeld, Manchester United en Boca Juniors zelfs niet één doelpunt te maken.

Met de nieuwelingen Gomes, Alex en Beasley in de basis begon PSV opmerkelijk scherp aan het duel met Rode Ster. Binnen vijf minuten kreeg Park de eerste kans, maar een afstandschot van de middenvelder ging over. Vier minuten later was de Zuid-Koreaan plots de gevierde man van PSV toen hij een door Van Bommel en Vennegoor of Hesselink opgezette aanval doeltreffend afmaakte. PSV leek een eenvoudig avondje tegemoet te gaan. De Eindhovenaren brachtten zichzelf na een half uur onnodig in de problemen.

Op het moment dat Hiddink zich langs de lijn nog opwond over een onnodig weggegeven vrije trap, had Dudic de gelijkmaker al achter de twijfelende Braziliaan Gomes gekopt. Tien minuten later kreeg PSV opnieuw een tegentreffer uit een dood spelmoment. Jankovic schoot de bal van een meter of twintig dwars door de muur van opspringende PSV-spelers. Gomes was dit keer kansloos.

PSV bleek zich opnieuw niet te kunnen verweren tegen vrije trappen. Vorig seizoen kreeg de ploeg in de vier duels met Deportivo La Coruña en AS Monaco keer op keer een treffer tegen uit een dergelijke spelhervatting. En in de kwartfinale in de UEFA Cup sloeg Newcastle United in Eindhoven ook toe met een doelpunt uit een vrije trap. Hiddink lijkt maar geen oplossing voor het euvel te kunnen vinden. ,,Helaas moet ik opnieuw harde noten kraken over die vrije trappen en de manier waarop we daarmee om zijn gegaan'', verzuchtte hij na afloop.

Maar ook het derde doelpunt van de voormalige Europese topclub zal niet onbesproken blijven. Na een klein uur spelen maakte de volledig vrijgespeelde Pantelic met een rake kopbal pijnlijk duidelijk dat de verdediging van PSV aan alle kanten rammelt. Invaller Cocu wond zich zichtbaar op over zoveel onkunde.

Door een doelpunt van De Jong kwam PSV nog met de schrik vrij in Belgrado. Als de ploeg over twee weken zich niet opnieuw bezondigt aan traditionele foutjes moet de Champions League haalbaar zijn. Of het nieuwe PSV daar wat te zoeken heeft is nog maar de vraag.

Rode Ster Belgrado 3 PSV 2

Ruststand 2-1. 9. Park 0-1, 29. Dudic 1-1, 39. Jankovic 2-1, 59. Pantelic 3-1, 66. De Jong 3-2. Schds: Collina (Ita). Tsch: 54.000. Gele kaart: Dudic (Rode Ster Belgrado) en Cocu (PSV).