Ongeluk met trein Turkije: acht doden

Bij een treinongeluk in Noordwest-Turkije zijn gisteren ten minste acht mensen gedood en 85 anderen gewond geraakt. De ramp bij Tavsancil in de buurt van de stad Gebze had plaats toen een trein van Ankara naar Istanbul door rood licht reed en op de trein van Istanbul naar Adapazari botste.

Waarom de machinist door rood licht reed, is vooralsnog onduidelijk. Volgens plaatsvervangend premier en minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül probeerde de trein nog vaart te minderen toen de bestuurder merkte dat het licht op rood stond. Maar vanuit het ziekenhuis liet een van de personeelsleden van de trein weten dat het licht wel degelijk groen was en opeens op rood sprong.

Het ongeluk van gisteren heeft het debat over de veiligheid van het spoor opnieuw doen oplaaien. Op 22 juli vonden 37 mensen de dood toen de zogeheten snelle trein tussen Istanbul en Ankara ontspoorde. Na dat ongeluk, dat op zo'n honderd kilometer van dat van gisteren plaatshad, eiste de oppositie (en ook veel media) dat minister van Transport Yildirim zou aftreden. Deze zou waarschuwingen van experts dat de verouderde rails zo'n moderne, snelle trein niet aankunnen, hebben genegeerd. Maar Yildirim overleefde een speciaal debat in het Turkse parlement, begin augustus, over zijn positie.

Ook nu weer stonden experts uitgebreid stil bij de problemen van het Turkse spoor. Zo zou het signaleringssysteem hopeloos verouderd zijn. Vanmorgen begonnen de media wederom het hoofd te eisen van Yildirim, die gisteren al liet weten dat dit niet het soort incident was dat tot aftreden zou kunnen leiden. De linkse krant Radikal vroeg de minister op de voorpagina in een grote kop hoe lang hij nog op de ,,stoel'' (het groene pluche) wilde blijven zitten.

De ramp gisteren trok veel toeschouwers, die vanuit kleine bootjes op de Zee van Marmaris naar het reddingswerk keken.