OM NAAR UIT TE KIJKEN

KINDEREXPOSITIE

Snelle plaatjes

Over enkele weken zitten de meeste Nederlandse kinderen alweer in de schoolbanken en stoppen de vakantie-activiteiten in de musea. Tot en met 12 september kunnen kinderen nog naar de tentoonstelling Snelle Plaatjes in het Centraal Museum in Utrecht. Er zijn onder meer tekeningen te zien die Christa Moesker maakte voor de tekenfilm Sientje. Verder kunnen kinderen met behulp van de cd-rom van kunstenaar Han Hoogenbrugge de getekende figuurtjes snel laten bewegen. Kinderen kunnen ook met de voorpagina van deze krant aan de slag en afbeeldingen tot leven brengen met de thaumatroop en de phenakistoscoop.

Snelle plaatjes. T/m 12 september in het Centraal Museum Utrecht. Nicolaaskerkhof 10. Open di t/m zo 11-17u. Tot 12 jaar gratis. Inl 030-2362362 of www.centraalmuseum.nl

BEELDENDE KUNST

Lustwarande 04

In het barokke bos De Oude Warande bij Tilburg, het enige Nederlandse sterrenbos, heeft de Stichting Fundament de openluchttentoonstelling Lustwarande 04 samengesteld. Het labyrintische lanenpatroon diende als uitgangspunt voor een grote selectie desoriënterende kunstwerken. De 30 deelnemende kunstenaars, onder wie Michel François, Ernesto Neto, Merijn Bolink, Anish Kapoor en Maria Roosen, maakten vrijwel allemaal nieuw werk.

Lustwarande 04. 15 aug t/m 17 okt, dag 11-17u30. Oude Warande, Tilburg. Inl www.fundamentfoundation.nl

THEATER

De kruistochten Toneelgroep Amsterdam brengt De kruistochten van Alan Ayckbourn. In dit vijf uur durende blijspel experimenteert de schrijver met de vertelvorm. Hij maakte drie toneelstukken over hetzelfde weekend en dezelfde mensen, steeds spelend in een ander vertrek van een landhuis. De regie van Ivo van Hove zit gebakken in elkaar, met een doorlopende aanvoer van sterke grappen en vondsten, en de acteurs leveren allen komische topprestaties. Vooral Hans Kesting, als bibliothecaris met casanovacomplex, en Karina Smulders als mokkend zusje, blinken uit.

Regie: Ivo van Hove. 17-27 aug Stadsschouwburg Amsterdam. Terug in dec en feb. Inl. 020-6242311 of www.toneelgroepamsterdam.nl

GRACHTENFESTIVAL

Blauw Bloed

Voor de zevende maal is de Amsterdamse grachtengordel, tussen 18 en 22/8, het decor voor het Grachtenfestival, met ruim tachtig concerten op diverse locaties. Het festival heeft dit jaar Blauw Bloed als thema. Hoogtepunten zijn een kamermuziekconcert door de nieuwe lichting musici van het Koninklijk Concertgebouworkest, een zangwedstrijd tussen twee teams van het koor van de Nederlandse Opera en een babymonumentenconcert met wiegeliedjes. Op 21/8 is (deels ook op tv) mezzosopraan Vesselina Kasarova te gast.

Grachtenfestival: 18 t/m 22 aug Amsterdam. Res: AUB Ticketshop Leidseplein; Uitlijn 0900-0191 (€0,40 pm) en www.grachtenfestival.nl

MIME

Carver Theatergroep Carver gaat volgend jaar verder als éénmanszaak van Beppie Melissen, een hervorming die de succesrijke groep bijna zijn subsidie had gekost. In de oude vaste bezetting - met René van 't Hof en Leny Brederveld - speelt de groep een laatste serie van het lijzige, trieste Zuur. Vier cafébezoekers richten hun dromen en verlangens op een afwezig echtpaar. Aan het slot trekt gastspeler Joop Admiraal moeizaam zijn jas aan. Hij wil weg. Maar waarheen, waarvoor?

17-28 aug Amsterdam, Bellevue. 31 aug-4 sep Haarlem, Toneelschuur. Inl. 020-5305301 of www.viarudolphi.nl.