Numico verhoogt omzetdoel

Numico (baby- en ziekenhuisvoeding) heeft in het afgelopen kwartaal de sterke groei van het eerste kwartaal geëvenaard. De fabrikant van onder meer Olvarit besloot zijn doel voor de omzetgroei in dit jaar met 1 procent te verhogen naar 7 à 9 procent.

Het bedrijf handhaafde ook de brutowinstmarge op 20 procent, zo heeft het vanochtend gezegd. In het tweede halfjaar van 2003 was de marge 17,5 procent.

Beleggers reageerden vanochtend positief op de cijfers. De koers van het aandeel Numico stond rond het middaguur 5,5 procent hoger op 24,94 euro. Het fonds was daarmee het best presterende van de Amsterdamse AEX-index. De laatste twee jaar vervijfvoudigde de koers van het aandeel.

Het bedrijf verkocht vooral meer babyvoeding. In het tweede kwartaal ging de omzet daarvan omhoog met 9 procent, tegen 5,5 procent vorig jaar. Ziekenhuisvoeding, een divisie die half zo groot is, maakte 11 procent meer omzet. Bij Numico steeg de totale omzet 9 procent naar 435 miljoen euro en de nettowinst kwam op 49 miljoen euro, tegen 104 miljoen verlies in het tweede kwartaal van 2003.

De groei zat vooral in Groot-Brittannië, Numico's grootste babyvoedingsmarkt, waar de omzet 9 procent toenam. Het concern groeide het hardst buiten West-Europa, met 16 procent. Vooral Rusland, Indonesië, Turkije en het Midden-Oosten deden het goed.

De omzetgroei was deels te danken aan extra marketinguitgaven. Die stegen in het eerste halfjaar ten opzichte van dezelfde periode in 2003 met 28 procent naar 64 miljoen euro, 12 procent van de omzet. Desondanks steeg de winstmarge. Topman J. Bennink noemde zijn financieel bestuurder J.M. Huët vandaag ,,Mister High Margin''. Het negatieve eigen vermogen, de verhouding tussen schulden en bezittingen, verbeterde van minus 469 miljoen euro eind vorig jaar naar minus 378 miljoen euro eind juni.

Bennink verwelkomde de discussie over de 40-urige werkweek en plannen van minister De Geus (sociale zaken) om sterke loonstijgingen te verbieden. ,,Nederland en Europa moeten harder werken om bij te blijven met de Verenigde Staten en Azië,'' zei Bennink. ,,Europa moet wakker worden.''