Nepwapens vaak afgepakt

De in het afgelopen weekeinde doodgeschoten Duitse man schoot zelf met een voor dreiging geschikt nepvuurwapen op de politie. Nepwapens zijn populair.

Het aantal in beslag genomen gasalarm- en voor dreiging geschikte nepvuurwapens is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2001 werden 630 gasalarmwapens in beslag genomen, in 2002 waren dat 717 en in 2003 886. De cijfers van de voor dreiging geschikte nepvuurwapens zijn respectievelijk: 290, 404 en 511. Dat zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Onder de gasalarmwapens vallen pistolen en revolvers waarmee knalpatronen kunnen worden afgeschoten. In Duitsland, waar zij vrijelijk verkrijgbaar zijn, heten zij: Schreckschusswaffen. Daarnaast zijn sommige van deze wapens ook geschikt om er traangaspatronen mee af te schieten. Onder de `neppers' vallen zowel serieuze replica's van vuurwapens waarmee niet kan worden geschoten als speelgoedwapens voor klappertjes en plastic nepkogeltjes.

Volgens de KLPD-woordvoerder is het vuurwapendatasysteem, waar de gegevens over de inbeslaggenomen `wapens' vandaan komen, wegens verschillen in interpretatie bij de diverse korpsen ,,niet waterdicht''. Ook zijn bij deze cijfers niet de `wapens' opgeteld die door de Koninklijke Marechaussee (Kmar) zijn inbeslaggenomen.

Vorig jaar hield de Kmar een actie tegen imitatiewapens. De Kmar heeft niet bijgehouden hoeveel nepwapens in beslag genomen zijn. Maar volgens een woordvoerder van de Kmar werd die actie ondernomen omdat de invoer van imitatiewapens ,,een probleem'' was geworden, ,,zo vaak'' werden ze aangetroffen in de bagage van vluigtuigpassagiers. ,,In Turkije, Griekenland en Spanje zijn die imitatiewapens gewoon te koop op markten en in speelgoedwinkels. Je koopt het als speelgoed voor je zoontje, maar als het in beslag wordt genomen ben je wel 130 euro kwijt.''

Verleden week heeft de Kmar zeven vluchten uit populaire vakantiebestemmingen gecontroleerd op contrabande. Van ruim tweeduizend mensen werd de bagage onderzocht, onder meer op de speelgoedwapens. ,,Er werd niets aangetroffen'', zegt de Kmar-woordvoerder.

Behalve in de landen om de Middellandse Zee, worden in Duitsland en Groot-Brittannië veel lucht-, gas, en veerdrukwapens verkocht. Deze wapens zijn nauwelijks van echte, scherpe vuurwapens te onderscheiden. In Duitsland kan voor 125 euro een vernikkelde Walther P22 worden besteld. Voor 137 Britse pond kan in Engeland een Beretta 92 worden gekocht. Met deze `wapens' worden zogeheten loden diabolo kogeltjes verschoten.

De politie treedt geregeld op tegen, vooral jongeren, die met dergelijke `wapens' spelen. Dat leert een willekeurige greep uit de geregistreerde incidenten met imitatiewapens op internet. Zo nam de politie begin augustus op de Horsterweg te Ermelo twee imitatiewapens in beslag. De jongemannen van 18 en 19 jaar verklaarden het leuk te vinden om er mee te schieten in het bos. Een van de imitatiewapens was gekocht in een souvenirwinkel in Spanje. Er zat ook een flesje met plastic balletjes bij dat als munitie dient. Volgens de politie kunnen de balletjes ,,verwondingen aan ogen veroorzaken''.

Eerder dit jaar werden twee jongens uit Zutphen (14 en 16 jaar) aangehouden. Zij waren met veerdrukpistolen balletjes aan het schieten tegen ramen van enkele woningen. De jongens vertelden de politie dat zij de `wapens' tijdens hun vakantie in het buitenland op een kermis gewonnen hadden. ,,Zij wisten niet dat het om verboden wapens ging'', aldus de politie. De wapens leken sprekend op een pistool van het merk Smith & Wesson type 410.