Nachtelijke kijkdoos vol circusdromen

Een fonkelend firmament, met twinkelende sterretjes in het zwart, een zwijgend voorbijlopende bruid en een behendige paalklimmer die voor haar een bloemetje van de top van de paal gaat plukken. Dit is theater als toverkijkdoos, ten tonele gevoerd door het Canadese gezelschap Cirque Éloize dat in het nieuwe Luxor-theater in Rotterdam zijn Nederlandse debuut maakt. Niet in een piste, maar op het podium, en zonder dieren. Veertien veelzijdige acrobaten en vier muzikanten maken een doorlopende voorstelling, waarin de losse nummers geen losse nummers meer zijn – ongeveer zoals het veel grotere Cirque du Soleil (maar zonder de kitsch) en het kleinere Cirque Plume (maar zonder de straattheatersfeer).

Nomade is gedompeld in een stemmige schemering, die moet suggereren dat het hier om een reeks nachtelijke tableaus gaat. Misschien zijn de scènes zelfs wel bedoeld als dromen, mede gezien de ondertitel At night the sky is endless. Maar zwaar hoeven we daar niet aan te tillen. Het gaat om de man in de paal, de jongedame op de kogel, het opvouwbare slangenmeisje, de man in de hoepel, en de andere acrobaten die laten zien hoe veel verschillende manieren er zijn om een vrouwenlijf te verstrengelen met een mannenlijf. En het gaat ook om de spagaat van de trapezewerker, en het meisje op de hoge schommel, dat tijdens haar moeilijke kunsten een gemoedelijk praatje met het publiek houdt.

Cirque Éloize is niet altijd even spectaculair, en er zijn ook momenten waarop er eigenlijk maar weinig gebeurt. Maar vaak genoeg maakt zich toch weer iets bijzonders uit het gezelschap los. Zoals de twee komieken die elkaar in de armen vallen, zodat ze de gitaar of de accordeon op andermans rug kunnen bespelen. Of het twaalfkoppige jongleernummer, waarin nauwelijks meer te zien is wie nu eigenlijk de knotsen naar wie werpt, volgens een feilloze choreografie, uitgevoerd op het opzwepende gefiedel van de primas. Die onophoudelijke begeleiding – een bont mengsel van klezmer, zigeunerklanken en circusmuziek die herinneringen oproept aan La Strada – is trouwens een wezenlijk onderdeel van de show. En ook daaraan werkt iedereen op zijn tijd mee: de lenige trapezewerker, die voorts excelleert in achterwaartse salto's, draagt bovendien af en toe de grote trom op zijn buik.

Voorstelling: Nomade, door Cirque Éloize. Gezien: 10/8 in Luxor, Rotterdam. Aldaar t/m 22/8. Inl: 0900-300 50000, www.cirque-eloize.nl

    • Henk van Gelder