Moderne vijfkamp

Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Olympische Spelen, was verantwoordelijk voor de introductie van de moderne vijfkamp (pentatlon) op de Spelen van 1912. De Coubertin zag de pentatlon als `de sport der sporten' en wilde een opvolger van de klassieke Griekse pentatlon, die bestond uit hardlopen, verspringen, speerwerpen, discuswerpen en worstelen. `De meest volmaakte atleten, omdat in hun lijf kracht en snelheid samensmelten tot een prachtige harmonie', zei de Griekse filosoof Aristoteles over de klassieke vijfkampers. De moderne vijfkamp omvat de onderdelen schieten (luchtdrukpistool), schermen (op degen), zwemmen, paardrijden (springparcours) en hardlopen. In Sydney werd voor het eerst over 200 meter (was 300) gezwommen en over 3.000 meter (was 4.000) gelopen. Bovendien deden vrouwen in Sydney voor het eerst mee aan de moderne vijfkamp. Oorspronkelijk domineerden de Zweden. Sinds de Tweede Wereldoorlog komen de wereldtoppers vooral uit Hongarije en de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Twee jaar geleden leek het doek te vallen voor de moderne vijfkamp als olympische sport, maar IOC-voorzitter Jacques Rogge kondigde aan dat de vijfkamp ook in Peking (2008) op het programma staat.

Olympische sport sinds: 1912 (m), 2000 (v)

Aangesloten landen cq. federaties: 94. Geregistreerde beoefenaars in Nederland: 550. Regerend olympisch kampioen: Dmitri Svatkovskiy (Rus/m), Stephanie Cook (Eng/v)