Medailles, eten en de pers

Trofeeën

De medailles waarmee de sporthelden in Athene worden gehuldigd, hebben voor het eerst sinds de Spelen van Amsterdam in 1928 twee unieke zijden. Tot voor kort waren voor en achterkant van het eremetaal identiek. Dit jaar siert de Griekse god Nike van Paenios, symbool voor de overwinning, afgebeeld in het Panathinaikon stadion, het eerste Olympische stadion van 1896, de voorkant van de medailles. Op de keerzijde staan de openingszin van Pindars Achtste Olympische Ode, uit 460 voor Christus, waarin hij de zege van Alkimedon van Aegina in het worstelen bezingt, de olympische vlam en een olijfkrans, het embleem van de Olympische Spelen 2004.

Olympia en Athene in het Allard Pierson

In het Amsterdamse Allard Pierson Museum is nog tot en met 5 september de kleine tentoonstelling `Olympische Spelen, van Olympia naar Athene' te zien. De expositie toont hoe de Spelen zijn ontstaan, wat de overeenkomsten en verschillen zijn met nu, welke sporten er vroeger werden beoefend en wat de betekenis en oorsprong van bepaalde symbolen zijn. Zo start de olympische fakkeltocht volgens traditioneel gebruik in Olympia. Voordat de tocht begint, en het vuur wordt overgedragen van loper tot loper, wordt het vuur aangestoken volgens een oud-Grieks ritueel. Zonnestralen worden opgevangen in een ronde schaal waarna ze samen een brandpunt opleveren. Wanneer er vuur ontstaat, kan de fakkel worden ontstoken en kan de fakkeltocht daadwerkelijk beginnen. Dit olympische symbool werd in zijn huidige vorm voor het eerst in 1936 uitgevoerd en staat voor een eerlijke en vreedzame competitie en vooral voor vriendschap.

www.uba.uva.nl/apm

Olympisch eten

Koks en cateraars hebben dagelijks 15.000 liter melk, 2.500 dozijnen eieren, 300 ton vruchten en groenten, 120 ton vlees, 85 ton zeevruchten, 25.000 broden, 750 liter tomatensaus, 2 miljoen liter drinkwater en 3 miljoen versnaperingen nodig om 6.000 maaltijden per uur te maken voor de gasten in het olympische dorp. Elke dag koken ruim 700 koks van 100 ton voedsel 50.000 gerechten op basis van 1.500 internationale recepten.

De Britse kok Ainsley Harriott heeft samen met de Britse olympische ploeg een kookboek samengesteld waarin de 50 favoriete gerechten van de Britse topsporters zijn gebundeld. Ook `oude' sporthelden als Linford Christie, Sally Gunnell en `Sir' Steven Redgrave hebben hun lievelingsgerecht aan de kok prijsgegeven.