Mascottes, goud en kennis

Athenà en Phevòs

Zus en broer Athenà en Phevòs zijn de mascottes van de komende Spelen. Athenà is vernoemd naar de olympische godin Athena, godin van wijsheid en beschermheilige van de stad Athene. Phevòs dankt zijn naam aan de Phevos, de olympische god van licht en muziek. De geluksbrengers lijken op poppen waarmee kinderen in het oude Griekenland speelden en staan symbool voor deelneming, broederschap, gelijkheid, samenwerking en eerlijk spel.

Media in Athene

Naast de 10.500 atleten worden 21.500 verslaggevers en fotografen verwacht op de Spelen. Zij zullen niet allemaal tegelijk in het perscentrum passen. Dat biedt slechts plaats aan 5.500 geaccrediteerde jounalisten. Het perscentrum is het grootste verblijf voor de olympische pers dat ooit is gebouwd. Sinds 13 juli 2004 was alle pers al welkom. Sinds 27 juli is het perscentrum de enige accommodatie die 24 uur per dag open is. Zo kunnen journalisten alle tijdzones in de wereld op ieder moment van de dag of nacht van nieuws voorzien.

Naar de film in het olympisch dorp

Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen kunnen de bewoners van het olympisch dorp naar een openluchtbioscoop. Daarnaast heeft het olympisch dorp, dat uit een zogenoemde woonzone en een internationale zone bestaat, een dansclub en diverse internetcafés, restaurants, religieuze en ontmoetingsruimtes.

Nederlandse sporters en hun goud

Twee Nederlanders hebben vier keer goud gewonnen bij de Olympische Spelen. De dit jaar overleden Fanny Blankers-Koen won in Londen in 1948 vier gouden plakken, op de 100 meter, de 200 meter, 4x 100 meter en de 80 meter. De militaire ruiter Charles Pahud de Mortanges werd in Londen in 1924, in Amsterdam in 1928 en in Los Angeles in 1932 geëerd met gouden medailles. Ruiter Adolf van der Voort van Zijp won drie gouden medailles: in Parijs in 1924 en in Amsterdam in 1928. Zwemster Rie Mastenbroek won drie gouden medailles in Berlijn in 1936. Inge de Bruijn won drie keer goud in 2000 en wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel won in datzelfde jaar drie gouden medailles in Sydney.

Test je Spelenkennis

Hoe heette de oprichter van de Moderne Olympische Spelen? Wat wordt bedoeld met de olympische vlam? Deze en andere vragen maken deel uit van de Olympische Spelen-quiz. Deze is te vinden op de volgende site: www.sport.nl