LETLAND & LITOUWEN

Rust

Aanstaande zaterdag begint in de Sint-Jan in de Letse hoofdstad Riga het zevende internationale festival van religieuze muziek. Tijdens het openingsconcert zal Stabat Mater van de Tsjechische componist Antonín Dvoˇrák worden gezongen door het Letse staatskoor, begeleid door het Letse nationale symfonie-orkest, onder leiding van dirigent Andres Mustonen uit Estland. Vier dagen later zal in dezelfde bezetting maar dan onder leiding van de Letse dirigent Normunds Vaicis de muziek van de Letse componist Imants Ramins worden uitgevoerd. Ramins zal het concert bijwonen. De organisatoren van het festival, dat sinds 1998 wordt gehouden, willen met de ten gehore gebrachte muziek tegenwicht bieden aan de hectiek van het moderne leven en beloven ,,een oase van rust'' in de kerk.

Starptautiskais garígás múzikas festiváls (Festival van religieuze muziek), 14 augustus t/m 4 september; in verschillende kerken in Riga, maar vooral de Sv. Jána baznícá (Sint-Jan); concerten doorgaans om 19u; 003717223839

Engel

Een van de leerlingen van eerdergenoemde Eduards Kalnins was Jazeps Pigoznis (geboren in 1934). Na het voltooien van de kunstacademie in 1959 had hij onmiddellijk succes met zijn werk, dat volgens liefhebbers altijd weer aansluit vindt de tijdsgeest. Pigoznis, die tegenwoordig zelf les geeft aan de kunstacademie, is ecclectisch in de door hem gebruikte technieken en gekozen thema's – hij kan een engel, een naaktmodel of een winterlanschap schilderen, met waterverf, verf of inkt. Maar de eenheid in zijn stijl blijft desondanks bewaard. Op de in Riga aan hem gewijde solotentoonstelling die volgende maand begint zal de nadrukken liggen op zijn grafische werk, in boeken en op posters, en zijn (kleine) sculpturen - hij is ook beeldhouwer. Pigoznis heeft meer dan twintig prijzen gewonnen tijdens tentoonstellingen in het buitenland.

Jázeps Pígoznis, 15 september t/m 31 oktober; in het Staatskunstmuseum in Riga (zie boven).

Tintje

Het zeventiende jazzfestival van Vilnius dat volgende maand in de Litouwse hoofdstad wordt gehouden heeft dit jaar een behoorlijk Nederlands tintje. Op 16 september speelt drummer Han Bennink, samen met de Estse gitarist Jaak Sooaar en de Litouwse saxofonist Liudas Mockunas. Op dezelfde dag valt de latin- en funkjazz van het Nederlandse sextet Monsieur Dubois te beluisteren en ook het india-project van saxofonist Ben van den Dungen en trompetist Michael Varekamp. Een dag later treedt het trio van pianist Mike del Ferro op, met Hein van de Geyn op bas en John Engels op drums. De Nederlandse jazzgroep Ninsk van bassist Edwin Wieringa speelt die dag ook. Litouwen zelf wordt in ieder geval vertegenwoordigd door het fusionsextet van Dainius Pulauska.

Vilnius Jazz Festival, 16-19 september; op verschillende locaties in de stad, onder meer jazzclub Neringa, Gedimino pr. 23; zie ook www.vilniusjazz.lt; 003702614058

Misverstand

Het Kristupo Festivalis (Kristoffelfestival) in Vilnius is dit jaar opgedragen aan de Europese Unie, waarvan Litouwen dit jaar lid is geworden.

Kerken, pitoreske binnenplaatsten in de oude binnenstad en concerthallen dienen als locaties voor het muziekfestival, dat twee maanden duurt.

Het muziekaanbod is heel gevarieerd: van orgelklanken, tot symfonische orkestmuziek, tot jazz. Vanavond speelt in het gemeentehuis van Vilnius een Russisch jazztrio en aanstaande zondag speelt de Oekraïense Olga Dmitrenko muziek van Bach en Eben op het orgel van de kerk van de heilige Kazimier.

Op zeventien augustus is in de Catherinakerk het experimentele project van jazzvocaliste Neda Malunaviciute te horen, met drums, contrabas, twee violen, een altviool en een cello.

Het project is `Misverstanden' gedoopt.

Kristupo Festivalis, nog t/m 31 augustus; op verschillende locaties in Vilnius; kaartjes verkrijgbaar bij het Litouwse toerismebureau; 0037052107166.