Karakterschets Bush klakkeloos overgenomen

Sjoerd de Jong is een scherpzinnig columnist. In zijn column van 10 augustus spreekt hij de hoop uit dat Kerry de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS wint. Dat is zijn goed recht. Het is alleen een beetje merkwaardig om dit pleidooi te horen van iemand die, in tegenstelling tot Kerry, Irak niet wilde aanvallen en dus Saddam zijn karwei wilde laten afmaken. Kennelijk geeft voor De Jong de binnenlandse politiek van Kerry de doorslag. Ook dat is zijn goed recht. Wat niet kan, is dat De Jong eerst zegt zich van Michael Moore te willen distantiëren en vervolgens klakkeloos diens karakterschetsen van Bush overneemt. Een dergelijke vorm van intellectueel vandalisme is zelfs, om De Jongs eigen terminologie te gebruiken, een linkse zelfhater en anti-Amerikaan onwaardig. En dat geldt dus helemaal voor Sjoerd de Jong.

    • Arend Jan Boekestijn