Judo

Judo staat voor `de weg via de zachte methode' en valt onder de vechtsporten. Japan is de bakermat van gevechtskunst. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen telt de sport zeven gewichtsklassen, variërend van respectievelijk -60 tot +100 kilogram, en van -48 tot +78 kilogram. Judo is een sport die zich geen zorgen behoeft te maken over zijn olympische status, gelet op het brede deelnemersveld. De vechtsport won ook in Nederland aan populariteit won toen Anton Geesink (nu lid van het IOC) in Tokio (1964) de Japanse hegemonie doorbrak en de gouden medaille won in de open klasse (+80 kilogram). Een van diens erfopvolgers, Mark Huizinga, won vier jaar geleden het goud in de klasse tot 90 kilogram. Hij is in Athene opnieuw het boegbeeld van de zeven judoka's (vier mannen, drie vrouwen) sterke Nederlandse ploeg.

Olympische sport sinds: 1964 (m), 1992 (v)

Aangesloten landen cq. federaties: 187

Geregistreerde beoefenaars in Nederland: 47.409

Toplanden: Cuba, China, Frankrijk en Japan