ITALIË

Het nieuwe Colosseum

De expositie De moderne stad en zijn verleden in het Colosseum is gewijd aan de vraag wat te doen met het Forum Imperiale, het antieke hart van Rome. Betekent archeologie alleen maar bewaren en instandhouden van de gigantische Romeinse schatten zoals ze waren of is er meer mogelijk? Op deze vragen proberen de hoogste archeologische functionaris van de stad Adriano La Regina en architect Massimiliano Fuksas een antwoord te vinden. Het is het startpunt van een discussie, een project waarvoor inmiddels €60 miljoen is vrijgemaakt.

Colosseum Rome, expositie geopend tot 9 januari 2005 ma-za 09u-19u30. Inl en res 06-3996770 www.pierreci.it

Arena van Verona

De hele zomer zijn de grote Italiaanse opera's weer te bezoeken in de Romeinse arena van de Noord-Italiaanse stad Verona. Il Trovatore van Giuseppe Verdi is te beluisteren op 13 en 19 augustus. La Traviata op 17, 24, 27 augustus. De Aida van Verdi wordt verreweg het meest uitgevoerd op diverse data in augustus. Het spektakel wordt gedirigeerd door Daniel Oren. De regie is van Franco Zeffirelli. Voor de New Yorkse Andrea Gruber die de hoofdrol Aida vertolkt is zingen in de Arena als het Àmerikaanse baseballkampioenschap winnen in het Yankee stadium'. Verder in de Arena nog Rigoletto van Verdi, en op 4 augustus het concert ,,De kroon van steen'' met Placido Domingo en veel andere artiesten uit de hele wereld. Prijzen van €16,50 tot €162.

Inl www.arena.it 045-8013287.

Zeereizen

In Genua, in 2004 culturele hoofdstad van Europa, is tot 2 november in het nieuwe Museum van de Zee en Navigatie een expositie te bezoeken over de romantiek van het reizen per zee. De tentoonstelling is de belangrijkste van vele exposities die zijn gewijd aan het thema Genua, Hoofdstad der Zeeën, die in het havengebied zijn te bewonderen. In het nieuwe museum zijn onderdelen van het interieur van zeeschepen compleet nagebouwd, zoals de restaurants en balzalen, de receptiehal en de diverse dekken. In Genua zijn ook diverse shows die verband houden met de grote zeereizen en de stromen emigranten die uit Genua vertrokken naar New York of Buenes Aires. Het nieuwe museum herbergt ook de replica van een authentiek 42 meter lang galeischip.

Inl 0039-010 2467746

Leonardo

Het genie van Leonardo is een kleine maar mooie tentoonstelling waarin vele van de machines te bewonderen zijn die Leonardo da Vinci heeft ontworpen. Da Vinci was zijn tijd ver vooruit en was behalve een groot schilder ook een bijzonder inventief uitvinder. Zo maakte hij ontwerptekeningen voor een helikopter, een fiets, een gevaarlijk strijdwagen met draaiende messen, een voorloper van de auto, een tijdmachine (voorloper van het horloge), waterski's en een achthoekige spiegelkamer waarin men zich oneindig van alle kanten kan bekijken. Deze en andere voorwerpen zijn door hedendaagse ambachtslieden nagebouwd en te zien in Venetië, Florence, Lucca en Rome. De opbrengst van de tentoonstelling wordt gebruikt voor het onderhoud van ziekenhuizen in Afrika.

Tot november in Rome aan de Piazza del Popolo 12, geopend van 9u30 u tot 20u. In Lucca aan de Via Roma 30. tg 6 euro. Voor meer informatie over de exposities tel 06-3202879.

Echt of vals

Ze lijken afkomstig uit de ateliers van Donatello of Botticelli, maar in werkelijkheid zijn het vervalsingen. Altaarstukken, reliëfs, houtsnede's. Vooral in de 18de en 19de eeuw was er meer vraag naar oude meesters dan dat er oude meesters waren. En dus vonden kundige ambachtslieden een markt voor hun kopieerkunsten. Siena was het epicentrum van deze activiteiten. En daar is nu een tentoonstelling aan de vervalsingen gewijd. Enkele van de reproducties hangen naast de originelen.

De expositie Falsi d'autori is tot 3 oktober te zien in Museo Santa Maria della Scala in piazza Duomo 2. Entree €7. Tel. 0577224811. www.falsid'autore.siena.it