`Ik zie jullie pas in de hemel weer'

Een Australiër die sinds januari 2001 wordt vastgehouden op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay heeft alle hoop verloren zijn familie ooit nog terug te zien.

Dat zei Mamdouh Habib gisteren in een telefoongesprek met zijn vrouw en kinderen, het eerste dat zij sinds zijn arrestatie in Afghanistan voerden. ,,Ik zal jullie pas in de hemel weer zien'', zei Habib volgens echtgenote Maha op de vraag van een van zijn vier kinderen wanneer hij weer thuis zou komen. ,,Ik ben erg moe, en ik kan er niet meer tegen.''

De Egyptische Australiër (47) werd drie weken na de aanslagen van 11 september 2002 in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan gearresteerd. Washington beschuldigd hem ervan zich bij het terreurnetwerk Al-Qaeda te hebben willen aansluiten en mogelijk ook bij de Pakistaanse militante beweging Lashkar-e-Toiba. Volgens zijn familie was de man op zoek naar een goede islamitische school voor zijn zoons.

In eerste instantie was Habin er niet van overtuigd dat hij echt met zijn vrouw en kinderen sprak, zo vertelde Maha de pers. Hem was door zijn ondervragers verteld dat zijn familie dood was. Door te vertellen hoe ze elkaar hadden ontmoet en waar ze waren getrouwd, kon Maha haar man van het tegendeel overtuigen.

Het gesprek werd na dertig minuten afgebroken toen Habib de omstandigheden waaronder hij gevangen zit vergeleek met de Amerikaanse film Lock Up (1989) waarin gevangene Sylvester Stallone door een sadistische bewaker wordt vastgehouden en wordt gemarteld.

Habib zal een van de eerste Guantánamo-gevangenen zijn die terecht zal staan voor een militaire commissie, een soort tribunaal. Hij is nog niet aangeklaagd, noch is er een datum genoemd voor zijn proces.