Hersteldrank alleen voor NL

De Nederlandse olympische sporters krijgen in Athene de beschikking over de door DSM ontwikkelde hersteldrank PeptoProSports. Op verzoek van de sportkoepel NOC*NSF kunnen sporters uit andere landen pas na de Spelen over het middel beschikken.

De hersteldrank zorgt volgens de fabrikant na inspanning voor een versneld herstel van gemiddeld 5 procent, waarmee bijvoorbeeld zwemmers en atleten gebaat zijn.

De naam PeptoPro-Sports verwijst naar het voornaamste ingrediënt: peptiden op basis van caseïne hydrolysaat. De bestaande sportdranken hebben als belangrijkste bestanddelen suikers (glucose). Uit onderzoek blijkt dat eiwitten evenwel ook een positief effect kunnen hebben op herstel van de spieren na een zware lichamelijk inspanning. Dit is de reden dat PeptoProSports vooral geschikt is voor duursporters.

Tot voor kort was het echter onmogelijk als gevolg van de bittere smaak, om naast suikers ook bepaalde eiwitbestanddelen (peptiden) te gebruiken. DSM heeft nu een methode gevonden om die nare smaak sterk te verbeteren.

Opname van de eiwitdeeltjes stimuleert de afgifte van insuline in het lichaam, hetgeen ertoe bijdraagt dat de suikers sneller door de spiercel worden opgenomen.

De werkzaamheid van PeptoProSports is onderzocht door Nutrim, het onderzoeksinstituut voor voeding en toxicologie van de Universiteit van Maastricht. In een studie bij twaalf duursporters is bekeken of de drank na een zware inspanning een hoge insulinespiegel en een lage glucosespiegel tot gevolg heeft in vergelijking met een standaard sportdrank. Dit bleek inderdaad het geval.