Groep dreigt met aanslagen Turkije

Koerdische extremisten die de bomaanslagen van maandagnacht in Istanbul hebben opgeëist, manen alle toeristen om Turkije te verlaten.

,,Omdat wij ons met name op de sector van het toerisme gaan richten, roepen wij alle toeristen op weg te gaan uit Turkije en hen die erover denken te komen, een andere bestemming te kiezen'', schrijven de zogeheten Haviken voor de Vrijheid van Koerdistan in een communiqué dat het Franse persbureau AFP van het agentschap Mesopotamië kreeg. Mesopotamië onderhoudt goede banden met Koerdische extremisten en brengt vaak persverklaringen uit die kring in de openbaarheid. Voor maandagnacht had overigens niemand in Turkije nog van de Haviken gehoord.

Bij de serie aanslagen maandagnacht op twee hotels en een opslagplaats voor lpg kwamen in totaal twee mensen om het leven, een Iraniër en een Turk. Elf anderen (onder wie een aantal Nederlanders) raakten gewond. Dinsdagmiddag eisten de moslim-extremistische Abu Hafs al-Masri Brigades de aanslagen op, maar dit wordt door de Turkse autoriteiten op voorhand niet erg serieus genomen. Een hoge politiefunctionaris, die anoniem wilde blijven, liet aan Turkse media weten dat het soort explosieven werd gebruikt, hetzelfde is als dat bij de aanslag, vorige maand, op de gouverneur van de provincie Van. Die terreurdaad, waarbij drie doden vielen, was volgens de Turkse politie het werk van Koerdische extremisten.

De ontwikkelingen van deze week lijken te suggereren dat een kleine groep Koerden steeds meer radicaliseert. Binnen KONGRA-GEL, de opvolger van de PKK van Abdullah Öcalan, vond al langere tijd een machtsstrijd plaats tussen `gematigden' en `radicalen'. Toen KONGRA-GEL per 1 juni het (overigens eenzijdige) bestand met het Turkse leger opzegde, leken de radicalen het pleit al definitief gewonnen te hebben. In de persverklaring waarin KONGRA-GEL de hernieuwde strijd aankondigde, stond de organisatie ook al stil bij het toerisme in Turkije en wees het toeristen erop dat Turkije een ,,risicovol'' land was geworden. Zondag is het twintig jaar geleden dat de toenmalige PKK haar strijd in Zuidoost-Turkije begon.

Aanslagen zouden ongetwijfeld een uiterst negatief effect hebben op het toerisme. Ondanks aanslagen van november bloeit met name aan de Turkse Riviera het toerisme als nooit tevoren.