Gispen wordt dochter Ahrend

Kantoorinrichter Ahrend neemt voor een onbekend bedrag branchegenoot Gispen over. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt. Gispen is daarmee exact een half jaar zelfstandig geweest. Zes maanden geleden kochten de vier zittende directieleden het bedrijf voor een onbekend bedrag van de toenmalige Deense eigenaar Skandinavisk Group.

Binnen Ahrend blijft Gispen als zelfstandige entiteit bestaan. Wel wil Ahrend synergie behalen op het gebied van inkoop en productie. Zowel Ahrend als Gispen, beide al meer dan 100 jaar oud, heeft eigen productiefaciliteiten voor kantoormeubelen in Nederland.

Volgens bestuursvoorzitter Theo van der Raadt van Ahrend vullen de bedrijven elkaar goed aan. ,,De krachtenbundeling stelt ons in staat schaalvergroting te realiseren. Dit maakt het mogelijk in Nederland, dicht bij de klant, te blijven produceren'', aldus Van der Raadt in een verklaring.

Directeur Peter Veer van Gispen noemt de internationale reikwijdte van Ahrend als belangrijkste beweegreden om aansluiting te zoeken bij de branchegenoot. ,,Je moet als kantoorinrichter steeds internationaler opereren. We hebben al snel ingezien dat die expansie veel kapitaalkracht vereist.''

Gispen (300 werknemers, omzet 50 miljoen euro) was tot nu toe vooral in de Benelux actief. Ahrend beschikt over een uitgebreid distributienetwerk in en buiten Europa. Kantoormeubelen zijn goed voor iets minder dan de helft van de 375 miljoen euro omzet van Ahrend, waar 1.000 mensen werken. De andere helft komt uit de handel in kantoorartikelen, zoals pennen, papier en inktcartridges.

De aanbieders op markt voor kantoorinrichting leden vorig jaar onder de economische malaise. Ahrend zag de omzet op dit terrein met 19 procent dalen.