Gedode man liet brief na

De 20-jarige Duitser, Michael Dautzenberg, die afgelopen zondag door de politie werd doodgeschoten in het park bij het Fredriksplein heeft een brief aan zijn ouders achtergelaten. Dat zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie (OM). Over de inhoud van de brief wil hij niets zeggen. De brief is door de ouders van de jongen, die in Feucht bij Neurenberg wonen, op echtheid beoordeeld. De brief is gevonden vlakbij de auto die hij in Duitsland had gehuurd.

Naar nu blijkt is de jongen in het parkje vier keer door politiekogels geraakt. Twee keer in de rechterflank onder de oksel, één keer in de rechter bovenarm en één keer in de rechterkuit. Het `wapen' dat hij had, was een nauwelijks van een echt vuurwapen te onderscheiden gasalarmpistool. Daarmee heeft hij gericht op de politie geschoten. Zeven agenten hebben in totaal 21 keer op de jongen geschoten.

Voorafgaand aan het treffen had de jongen vanuit een telefooncel bij het park de politie gebeld met de mededeling dat hij ,,wilde praten'', zegt de woordvoerder van het OM. De jongen was daags tevoren op een politiebureau in de Ferdinand Bolstraat in de Amsterdamse wijk de Pijp gekomen om te praten over ,,een gewone aanrijding''. Om onduidelijke redenen trok hij daar opeens het `vuurwapen' en vluchtte daarna het bureau uit.

Vandaag deelt het openbaar ministerie ook mee dat toen de jongen in het park was gesignaleerd er een gepantserde Mercedes van de politie is ingezet. ,,Er is geprobeerd op hem in te rijden nadat hij had geschoten'', zegt de woordvoerder van het OM. De bedoeling was hem met de auto uit te schakelen. Gisteren lagen de vernielde banken nog in het park, vandaag zijn zij weggehaald.

In het parkje lagen gisteren enkele brieven van omstanders. Een ervan luidde: ,,Niemand nam de moeite om naar je te luisteren. Peace''. In een fles stak een grote schermbloem en in twee potjes brandden kaarsen. Een bezoeker van de plek schreef: ,,Agenten mochten eindelijk een keer in het wilde westen schieten op een gestoord iemand. Een gericht schot op zijn been was voldoende geweest''.