FRANKRIJK

Luciano Fabro/Bourdelle

De Italiaanse kunstenaar Luciano Fabro (1936), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de arte povera, begon in de jaren zestig met experimentele werken die aan de natuurkunde refereerden. In later werk richt zijn iconografie zich op de groten uit de religie, de filosofie, de wetenschap en de kunst die hij in symboliserende `portretten' presenteert. Op het ogenblik ,,wisselt hij van gedachten'' met de neo-classicistische beeldhouwer, schilder en medewerker van Rodin, Emile Antoine Bourdelle (1861-1929). Fabro plaatste zijn zinspelende, luchtige sculpturen, installaties en foto's op strategische plekken in het voormalige atelier, woonhuis en tuin van Bourdelle, waardoor er een dialoog ontstaat tussen de hedendaagse kunst en de met geschiedenis overladen ruimtes van het museum. De titel van de tentoonstelling Convivio verwijst naar het Banquet van Dante en geeft de intentie van Fabro, om tot een warme uitwisseling te komen, te kennen. De gedachtewereld van Fabro is niet altijd makkelijk te volgen, maar een bezoek aan het innemendste musea van Parijs.

Luciano Fabro: convivio t/m 31 oct, di t/m zo 10-18u in het Musée Bourdelle, 18, rue Antoine Bourdelle, Parijs, 0033-149547373.

Klassieke muziek

Classique au vert is ongetwijfeld het meest ontspannen klassieke muziekfestival van Parijs. Het heeft plaats elke za en zo middag in het mooie Parc floral de Paris en is gratis. Er wordt geen avondkleding voorgeschreven en het programma is uitstekend. Je kunt er de nieuwe generatie van grote Europese solisten ontdekken zoals de Roemeense pianist Ferenc Vizi; Mozart wordt vertolkt op oude instrumenten door het blaassextet van de klarinettist Eric Hoeprich; de Hongaarse pianist Karoly Mocsari vertolkt Liszt, Bartok, Chopin en Rachmaninov en de Portugese slagwerker Pedro Carneiro composities van de Griek Yannis Xenakis, de Mexicaan Javier Alvarez en de Deen Per Norgard.

Paris au vert t/m 19 sept elke za en zo om 16u in het Parc floral, bois de Vincennes, esplanade du Château,metro Château-de-Vincennes, toegang park 3 euro, 0033-820007575 en www.paris.fr

Leven/wonen

Elke zomer loopt het over van activiteiten in het Parc de la Villette: film, theater, circus en muziek. Dit jaar kun je er bovendien t/m eind september 2 exemplarische moderne huizen met tuin bezoeken onder de titel Vivre c'est habiter (leven is wonen). Op initiatief van Renov werden de huizen ontworpen door met prijzen bekroonde jonge architecten en tuinarchitecten. Het gaat hier niet om modelhuizen, maar om huizen en tuinen die zijn gebouwd en aangelegd met moderne materialen en technieken voor de levenswijzen van nu.

Eén huis is van metaal (architecten Beckmann en N'Thépé), het andere van hout (architecten Hamonic en Masson).

In beide huizen spelen licht en ruimte de hoofdrol. Ze meten ongeveer 170m2 en zijn volledig demontabel. De inrichting wordt voortdurend vernieuwd. De ingenieuze en originele tuinen en terrasjes zijn bedacht door tuinarchitecten Claire Gilot en Daphné Mandel Bouvard.

Vivre c'est habiter t/m eind sept in het Parc de la Villette, links van de Grande Halle, vlakbij de kindertuinen, Parijs, metro Porte de Pantin, bezoek ma en di 13-18u, wo 11-18u, do, vrij en za 11-20u30, zo 11-18u, vertrek van de bezoeken elk half uur; reserveren in de Folie Croisement (rechts van de huizen), op www.vivrecesthabiter.com en 0033-140037221.

En verder

Matisse et le Sud (1898-1917) t/m 11 oct in het Musée de l'Annonciade, Saint-Tropez, 0033-494970401; Alberto Magnelli entre cubisme et abstraction t/m 10 oct in het Musée Picasso, Château Grimaldi, 06600 Antibes, 0033-492905420; De l'écriture à la peinture t/m 14 nov in de Fondation Maeght, 06570 Saint-Paul, 0033-493328163; Festival international de piano de Roque d'Anthéron t/m 24 aug in La Roque d'Anthéron (13640) en omstreken, 0033-442505115 en www.festival-piano.com.