EU is verheugd over compensatie Libië

De Europese Commissie heeft verheugd gereageerd op het besluit van Libië om 35 miljoen dollar compensatie te betalen voor een aanslag op een Berlijnse discotheek in april 1986. ,,Ik ben blij met deze nieuwe stap op weg naar een volledige terugkeer van Libië in de internationale gemeenschap'', zei Romano Prodi, voorzitter van Europese Commissie.

Maar een woordvoerder van de Commissie zei dat Libië daarmee nog niet klaar is. Hij herinnerde aan het proces tegen vijf Bulgaarse verpleegsters en en Palestijnse arts die tot de doodstraf zijn veroordeeld op beschuldiging van het doelbewust infecteren van Libische kinderen met het hiv-virus. De veroordeelden, die sinds 1999 in de gevangenis zitten, hebben verklaard dat ze waren gemarteld voordat ze bekenden. ,,De doodstraf [...] is een belangrijk obstakel in de gesprekken met Libië'', aldus de woordvoerder.

Libië wil graag deelnemen aan het zogeheten Barcelona-proces. Die is een akkoord tussen de Europese Unie en de landen rondom de Middellandse Zee voor samenwerking. De EU moet wel akkoordgaan met het lidmaatschap. Een bezoek van de Libische leider Moammar Gaddafi aan de Europese Commissie in Brussel in april van dit jaar werd gezien als een belangrijke eerste stap voor toetreding van Libië tot het Barcelona-proces.