DUITSLAND

Mapplethorpe Hij ging door voor de bad boy van de jaren tachtig. Op zijn foto's waren te veel geslachtsdelen te zien. Dat althans vonden conservatieve politici in Amerika, die Robert Mapplethorpe op slag bekend maakten. Alleen was hij geen bad boy maar een legitieme nazaat van de maniëristen. Hij fotografeerde bijvoorbeeld atleten in dynamische poses die complete spierpartijen etaleren. In het maniërisme, dat zich halverwege de zestiende eeuw ontwikkelde, ging men ook zo te werk. Om het menselijke lichaam nog virtuozer vorm te geven liet men de klassieke leer van proporties en harmonie voor wat die was. Afzonderlijke lichaamspartijen werden verlengd, vervormd en overdreven gedetailleerd weergegeven. Het Deutsches Guggenheim in Berlijn toont de foto's van de aan aids gestorven fotograaf naast manïeristische kunst van Hendrik Goltzius, Jan Saenredam en andere maniëristische meesters.

T/m 17 okt, Unter den Linden 13-15. Dag 11-20u, do tot 22u. 0049-30-2020930 of www.deutsche-guggenheim.de

Olympia van zand

Sagen, mythen en beroemde atleten van de Griekse oudheid tot en met nu bestaan uit zand in Travemünde aan de Oostzee. Heel Olympia is daar van zand nagebouwd en dat zand komt uit de Maas bij Cuyck. Tot 11 meter hoog zijn de sculpturen die zandbeeldhouwers uit de hele wereld hebben gemaakt. 's Avonds dompelt een speciale belichting dit kleine Griekenland onder in magische kleuren, jazzmuzikanten spelen op het strand en de Boulevard der Nationen verandert in een kleinkunstpromenade vol acrobaten, vuurspuwers en potsenmakers.

Ma-do 10-23u, vr-za 10-24. Via de strandpromenade naar de veerboot Nordermole. Info: www.sandworld.de of 0049-1805170517.

hier nog titel

Foto's liegen niet, dus is alles wat erop staat echt. Een expositie in Essen trekt die veronderstelling in twijfel. De makers vragen zich af: hoeveel van het echte leven laten foto's van mensen, plekken en gebeurtenissen ons zien - en waarom gelóven we steeds wat we zien? Foto's uit journalistiek en wetenschap, maar ook nooit eerder getoonde snapshots van bekende en onbekende fotografen worden op een onverwachte manier bij elkaar gebracht om de spelregels van het zien onderuit te halen. Zo krijgt het begrip realisme een nieuwe inhoud.

Wirklich wahr t/m 26 sept. Ruhrlandmuseum, Goethestr. 41, Essen. Di-zo 10-18u, vr 10-20u. Info: 0049-2018845200 of www.ruhrlandmuseum.de

Rubens

In haar ene hand houdt zij een mes, in haar andere een afgehakt mannenhoofd. Wit lichten haar vrijwel blote borsten uit het donker op en ze glimlacht boven het bloed. De Judith en Holofernes is een van de schilderijen van Peter Paul Rubens die nu in Braunschweig te zien zijn. Als geen andere kunstenaar van zijn tijd wijdde Rubens (1577-1640) zich aan de hartstochten. Grote emoties als liefde, woede, angst en leed gaf hij dramatisch gestalte.

Bijna honderd werken van de Vlaamse meester, van grote schilderijen tot en met kleine tekeningen, wekken de gevoelswereld tot leven van een door oorlog en culturele revoluties bepaalde tijd. Een aanslag op de zintuigen en tegelijk een feest.

Peter Paul Rubens - barocke Leidenschaften t/m 31 okt in het Herzog Anton Ulrich-Museum, Braunschweig. Museumstr. 1, dag beh ma 10-17u, wo to 20u. Info: 0049-53112250 of www.museum-braunschweig.de.

En verder

Nibelungenfestspiele, Germaans epos van Friedrich Hebbel, van 14 t/m 28 aug op het plein voor de Dom van Worms: 0049-1805337171; Tanz im August, met de Canadese Fondation Jean-Pierre Perreault en het Tanztheater Wuppertal van Pina Bausch, van 12 aug t/m 4 sept in Berlijn: 0049-3024749754; Wassily Kandinsky@ t/m 19 sept in het Von der Heydt-Museum, Wuppertal: 0049-2025636231; goud van de Thraciërs t/m 28 nov in de Kunst- und Ausstellungshalle, Bonn: 0049-2289171-0.