Duits kabinet past WW aan na betogingen

Het Duitse kabinet is gisteren enigszins tegemoetgekomen aan de felle kritiek op de versobering van de uitkeringen voor langdurig werklozen.

Maandagavond hadden ongeveer 40.000 mensen in de door aanhoudend hoge werkloosheid geplaagde oostelijke deelstaten tegen de nieuwe regels gedemonstreerd.

Bondskanselier Schröder belegde onmiddellijk na thuiskomst van vakantie in Italië een crisisberaad in zijn kanselarij. De ministers Eichel (Financiën) en Clement (Economie en Werkgelegenheid) moesten hun vakanties onderbreken om aan de vergadering over het nieuwe uitkeringsstelsel deel te kunnen nemen.

Na tweeënhalf uur maakte een zichtbaar geagiteerde Clement gisteravond bekend dat de omstreden wet wordt aangepast. De invoering van het nieuwe uitkeringsstelsel is zijn verantwoordelijkheid en tot gisteren had hij zich met hand en tand tegen versoepeling van de regels verzet. Clement is in het kabinet de belangrijkste voorvechter van sociale hervormingen en moest in de afgelopen maanden menige nederlaag incasseren.

De belangrijkste wijziging waartoe gisteren werd besloten betreft de zogenoemde vermogenstoets. Uitgangspunt van de nieuwe wet is dat uitkeringsgerechtigden slechts een bescheiden eigen vermogen kunnen bezitten. De vrije voet voor jonge kinderen wordt nu aanzienlijk verhoogd.

In het oorspronkelijke voorstel mocht voor kinderen tot vijftien jaar slechts 750 euro worden gerekend. Dat wordt 4.100 euro. Daarmee wordt voorkomen dat het spaargeld van kinderen of geld dat de ouders sparen ten behoeve van een studie opgesoupeerd moet worden voordat er geld uitgekeerd wordt. Op de demonstraties droegen kinderen spandoeken met de tekst: `Mijn spaarvarken krijg je niet'.

Clement onderstreepte gisteren nog eens hoe belangrijk de wetgeving is voor de reanimatie van de Duitse arbeidsmarkt en probeerde de onvrede met de wet onder werklozen weg te nemen. ,,Niemand hoeft straks te verhuizen naar Plattenbauten (goedkope flats uit DDR-dagen), en zeker niet naar ongesaneerde Plattenbauten.''