Defensiebedrijf SP bankroet verklaard

De faillissementskamer van de rechtbank in Den Bosch heeft gisteren SP Aerospace and Vehicle Systems in Geldrop failliet verklaard. Het bankroet kwam onverwachts voor de directie van het bedrijf van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, omdat het bedrijf gesloten is wegens vakantie.

Bij de zitting was dan ook geen enkele vertegenwoordiger van het bedrijf aanwezig. De rechtbank besloot daarop in te stemmen met de faillissementsaanvraag van twee relatief kleine schuldeisers uit Tilburg. SP is uitvoerder onderdelen van verschillende defensieprojecten, waaronder de NH-90 helikopter en de Joint Strike Fighter, de opvolger van de F-16.

Het bedrijf verkeert al langer in financiële problemen. Onlangs besloot het ministerie van Defensie het pantserwagenproject Fennek bij SP weg te halen en in zijn geheel bij het Duitse defensiebedrijf KMW onder te brengen.

Bestuurslid G. Maenen van vakbond De Unie noemt het onverwachte failliet van SP ,,ongelooflijk''. Volgens hem wordt bezien of SP in beroep kan gaan tegen de uitspraak. Een woordvoerder van Van den Nieuwenhuyzen laat weten dat ,,alle mogelijkheden'' op dit moment worden geanalyseerd.