Cisco trekt eigen groei in twijfel

Cisco heeft gemeld dat de omzet in het vierde kwartaal (van het gebroken boekjaar) met 26 procent is gegroeid in vergelijking met vorig jaar, naar 5,9 miljard dollar (4,8 miljard euro). De nettoinkomsten van de Amerikaanse producent van netwerkapparatuur stegen in dezelfde periode met 40 procent naar 1,4 miljard dollar (1,14 miljard euro).

Topman John Chambers constateerde dat de klanten behoedzamer worden.

Als zelfs hij signaleert dat de vraag naar technologische producten afneemt, kon het wel eens tijd zijn om dekking te zoeken. Volgens de immer optimistische Chambers – die eens heeft gezegd dat zijn concern op de lange termijn jaarlijks met 30 tot 50 procent zou groeien – herhaalt hij slechts ,,wat wij van andere topmanagers hebben gehoord''. Maar alleen al het feit dat hij zich daartoe geroepen voelt, moet de alarmbellen doen rinkelen.

Er zijn al aanwijzingen die duiden op een groeivertraging bij Cisco zelf. In het vierde kwartaal, dat op 31 juli eindigde, namen de voorraden opnieuw sneller toe dan de omzet, waardoor ze nu op 1,2 miljard dollar staan. Dat komt overeen met zo'n 20 procent van de kwartaalomzet en dat is zorgwekkend voor een bedrijf dat nog maar drie jaar geleden voor 2,5 miljard dollar aan voorraden heeft moeten afschrijven.

Als Cisco snel zou groeien, zou dat geen probleem zijn. Maar dat is niet zo.

Het Amerikaanse technologieconcern verwacht het komende kwartaal een omzetstijging van ten hoogste 2 procent. Dat kwartaal is altijd een beetje slap, maar niettemin steeg de omzet vorig jaar in dezelfde periode nog met 8 procent.

Hoe meer voorraden Cisco erop nahoudt, des te groter het risico is dat het concern opnieuw verouderde apparatuur moet afschrijven, en des te meer kasgeld er aan het werkkapitaal op gaat.

Cisco wordt verhandeld op 24 maal de verwachte winst, exclusief de kosten van de aandelenopties waarmee de stafleden momenteel zo rijkelijk worden bedeeld. Als die kosten worden doorberekend, kunnen zij volgend jaar op 1,5 miljard dollar uitkomen, waardoor de koers-winstverhouding op 32 komt te liggen. Dat is behoorlijk hoog voor een bedrijf dat zijn eigen groeiverhaal in twijfel trekt.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran