Boksen

The noble art of self-defence is de bekendste olympische vechtsport. Verdeeld over twaalf gewichtsklassen (van -48 kilogram tot +91 kilogram), en alleen voor mannen. Profboksers hanteren hun eigen regels (geen gezichtsbescherming, langere gevechten) en zijn daarom niet welkom op het vierjaarlijkse sportfestijn. Staatsamateurs uit Cuba domineren de sport. Buiten Nederland en dan vooral in Azië, Oost-Europa en Noord- en Zuid-Amerika razend populair. Staat, ondanks gewelddadige karakter, hoog aangeschreven bij het IOC. Boksen is bovendien een `laagdrempelige sport', en staat daarom borg voor een breed deelnemersveld: atleten uit alle windstreken, van Afghanistan tot Zimbabwe. Nederland schittert door afwezigheid sinds het zilver van Orhan Delibas en het brons van Arnold Vanderlyde (Barcelona 1992).

Olympische sport sinds: 1904

Aangesloten landen cq. federaties: 202

Geregistreerde beoefenaars in Nederland: 7.680

Toplanden: Cuba, Kazachstan en Rusland