Boeken

Oudheid

De opmerkelijkste olympische uitgave is een nieuwe vertaling (door Maurits Verhoeff) van M.I. Finley's en H.W. Plekets Olympische spelen in de Oudheid (Athenaeum – Polak & Van Gennep, €15,95). Het boek verscheen voor het eerst in 1976 en geldt als een van de voornaamste studies naar de klassieke Olympische Spelen.

Asterix

De naderende Spelen van Athene verleidden René van Royen en Sunnyva van der Vegt tot een nieuw boekje over de Oudheid aan de hand van de stripheld Asterix: Asterix en Athene. Op naar Olympisch goud (Bert Bakker, 92 blz. €5,-). Niet diepgravend, wel onderhoudend. En het is een aansporing om Asterix en de Olympische Spelen (€5,99) erbij te pakken.

Mart Smeets

Journalist Mart Smeets haalt herinneringen op in Spelen. Een Olympische reis (L.J. Veen, 206 blz. €10,–), waarvan het tweede hoofdstuk het boeiendst is. Daarin vertelt Smeets hoe hij in 1972 als jonge freelancer van dagblad De Tijd plotseling naar de Spelen van München werd gestuurd, na de gewelddadige dood van elf Israëliërs door toedoen van de Palestijnse terreurgroep Zwarte September. Interessant zijn de twee geheel afgedrukte oorspronkelijke De Tijd-artikelen van de jonge Smeets: een zeer welwillend stuk over de werkzaamheden van de NOS (zijn latere werkgever) ter plaatse en een sfeerverslag waarin de voor Smeets' latere televisieverslaggeving zo kenmerkende behoefte aan afstandelijkheid én sentiment al duidelijk te zien is.

Ellen van Langen

In De kunst van het winnen. Ervaringen van een topsporter (Prometheus, 132 blz. €10,-) vertelt de goudenmedaillewinnaar op een atletieknummer, Ellen van Langen, over haar ervaringen voor en na de Spelen van 1992 in Barcelona, met extra aandacht voor coaching, concentratie en training. Mooie anekdotes over vrijwilligers die haar willen spreken vlak voor de start.

Biografieën

De afgelopen jaren verscheen een handvol boeken over grote Nederlandse olympische sporters, waarvan Kees Koomans biografie Een koningin met mannenbenen. Fanny Blankers-Koen, atlete van de eeuw (L.J. Veen, €16,50) nog steeds leverbaar is, evenals Bas Stegemans boek over drievoudig olympisch kampioen wielrennen Leontien van Moorsel: Tinus! Tinus! Van anorexia tot goud (Strengholt, 160 blz. €15,95).

Over de Spelen

In het Engels verscheen een door Times Literary Supplement geprezen officiële geschiedenis van de moderne Olympische Spelen, van David Miller: Athens to Athens. The official history of the Olympic Games and the IOC, 1896-2004 (Mainstream, 576 blz. €64,39), inclusief 150 pagina's feiten en cijfers. De eerste Spelen van Athene worden gereconstrueerd in Olympics in Athens 1896 van Michael Llewellyn Smith (Profile, 256 blz. €32,85). De klassieke spelen worden opnieuw onder de loep genomen door Nigel Spivey in The Ancient Olympics. War minus the shooting (Oxford University Press, 273 blz. €26,55) die daarin de onder specialisten populaire these bestrijdt dat óók de klassieke Olympische Spelen in de loop der jaren steeds professioneler en corrupter geworden zouden zijn.

    • Arjen Fortuin