Bestuur LPF vraagt faillissement aan

Het hoofdbestuur van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) heeft vanmorgen bij de rechtbank in Rotterdam het faillissement voor de partij aangevraagd. Op die manier hoopt het bestuur de partij meer kwaliteit te geven.

Het nieuwe bestuur, in juni van dit jaar gekozen, zegt in een verklaring noodgedwongen te kiezen voor ,,een technisch faillissement'' waarmee een doorstart mogelijk zou zijn. De bedoeling van het bestuur is om de gezonde delen van de LPF verder te laten functioneren.

LPF-voorzitter Fabius zegt dat de partij sinds kort geen betaalde medewerkers in dienst had, waardoor de schade voor individuele personen meevalt. De oorzaak van het faillissement is niet bekend. Namens de LPF-fractie in de Tweede Kamer laat fractievoorzitter Mat Herben weten het besluit te billijken ,,omdat de partij hierdoor organisatorisch, financieel en communicatief een gezonde basis wordt verschaft''.

Behalve de gebruikelijke subsidie voor politieke partijen ontving de LPF in de afgelopen jaren forse leningen van twee grote financiers, de Haagse vastgoedondernemers Maas en Thunnessen. Ed Maas, ex-voorzitter van de LPF, stak volgens ingewijden ruim 1,3 miljoen euro in de partij, zijn collega Thunnessen zo'n 800.000 euro. Voormalig bestuurslid Dillen noemt het faillissement ,,een wassen neus''. Het is volgens hem alleen bedoeld om Thunnessen ,,die meer greep wil krijgen op de LPF'', zijn zin te geven. ,,Als het faillissement wordt uitgesproken, richt men een nieuwe vereniging op en worden de lastpakken geweerd.''

Volgens Dillen heeft Maas de schuld die de partij aan hem had, enige tijd geleden kwijtgescholden. Fabius spreekt dat tegen: ,,De leningen zijn op dezelfde voorwaarden verstrekt.'' Hij zal binnenkort de gang van zaken bespreken op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zoals andere politieke partijen ontving de LPF in de afgelopen tijd subsidie, vorig jaar zo'n half miljoen euro, maar zal ze door het faillissement de laatste 20 procent waarschijnlijk mislopen.

Fractievoorzitter Herben noemt Maas en Thunnessen ,,weldoeners die de verkiezingscampagnes van 2002 en 2003 mogelijk hebben gemaakt''. Zij kunnen volgens hem de leningen niet in een gift omzetten omdat de partij de daaruit voortkomende belastingaanslag niet zal kunnen betalen.

,,Je kunt onze positie nu omschrijven als arm, maar onafhankelijk'', aldus Mat Herben vanochtend.