Bellen met Tonny Eyk

Tonny Eyk, pianist en componist, heeft een relletje veroorzaakt in China. Een Engelse stichting probeert een cd van hem en zangeres Limin Yang met kinderliedjes tegen te houden, omdat dat tegen een internationale gedragscode voor babyvoeding zou zijn.

Wat is er gebeurd?

,,Het is een prikkelende geschiedenis. Wij zijn door Nutricia benaderd om een cd te maken met acht in het Chinees vertaalde kinderliedjes. Vier uit het repertoire van Kinderen voor Kinderen en vier andere liedjes die ik ooit heb gemaakt. Nutricia wilde die cd aan ouders verstrekken die babyvoeding kopen. Vervolgens kwam een Engelse voedingsorganisatie hiertegen in het geweer, omdat dit niet zou mogen. Nutricia heeft de plaat een tijdje vastgehouden, maar heeft uitgezocht dat er niets verkeerds aan is. De cd's worden nu dus alsnog verstrekt.''

Wat hebben ze tegen een cd van Tonny Eyk?

,,Ze protesteerden niet tegen de cd, maar tegen het propageren van babyvoeding. Kinderen zouden borstvoeding moeten krijgen. Echte flauwekul, vind ik. Mijn kinderen hebben ook geen borstvoeding gehad, die zijn ook fantastisch terechtgekomen.''

Dus nu breekt u alsnog door in China?

,,Ja, het is als een bom ingeslagen. We gaan nu al naar 100.000 exemplaren toe. In de lift van een hotel waar ik zat, hoorde ik opeens mijn muziek. Ik ga nu een Chinese musical maken. Binnenkort kom ik op de Chinese televisie. En dan te bedenken dat mijn liedje `Op een onbewoond eiland' vijfentwintig jaar geleden niet goed genoeg was voor de omroep, totdat Frits Spits het ging draaien. En nu zingen 100.000 Chinese kinderen het mee. Wacht, ik laat even horen hoe het klinkt in het Chinees.'' (Zet de cd op)

Waarom slaat uw muziek aan in China?

,,Nederlandse en Chinese kinderen lijken op elkaar. In het begin zijn Chinese kinderen wat formeler, want ze mogen soms niet eens lachen van hun leraar. Maar ik heb een koor gedirigeerd en ze komen vanzelf los. En veel dingen herkennen ze ook. Voor Rudi Carell heb ik ooit het liedje `Een weekend met zijn drieën' gecomponeerd, dat staat ook op de cd. Dat is zo herkenbaar voor ze, want in China bestaan gezinnen uit drie personen.''

    • Guus Valk