Basketbal

Basketbal is een typisch Amerikaanse sport, die in 1891 werd `uitgevonden' door James Naismith, een sportinstructeur in Springfield, Massachusetts. Amerikaanse clubteams gaven op de Spelen van 1924 een demonstratie. Basketbal begon vanaf 1930 aan een internationale opmars. In 1936 stond de sport voor de mannen voor het eerst op het programma van de Spelen en is sindsdien een vast onderdeel van het evenement. De Amerikaanse hegemonie duurde tot 1972, toen de voormalige Sovjet-Unie het goud won. In 1992 werden spelers die actief waren op het hoogste niveau, de Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA, voor het eerst toegelaten tot de Spelen. Het Dream Team van de Verenigde Staten – met supersterren Michael Jordan, Karl Malone, Scottie Pippen, Larry Bird en Earvin `Magic' Johnson – won met overmacht het goud in Barcelona, en wordt alom beschouwd als het beste basketbalteam in de geschiedenis. Sinds de deelname van de profs uit de NBA zijn de Verenigde Staten weer oppermachtig. Bij de vrouwen worden ook profs toegelaten. Aanvankelijk domineerde de Sovjet-Unie met goud in 1976 en 1980. Inmiddels zijn ze voorbijgestreefd door de vrouwen van de VS, die viermaal olympisch kampioen werden: in 1984, 1988, 1996 en tot slot in 2000.

Olympische sport sinds: 1936 (m), 1976 (v)

Aangesloten landen cq. federaties: 212

Geregistreerde beoefenaars in Nederland: 51.797

Regerend olympisch kampioen: VS (m), VS (v)