Badminton

Badminton is de snelste racketsport ter wereld. De shuttle, gemaakt van kurk en ganzenveren, vliegt met snelheden van 260 kilometer door de lucht bij topwedstrijden. Badminton is afgeleid van `pluimbal', dat in het oude Griekenland, China, Japan en India werd gespeeld. Pluimbal was onder de naam jeu de volant een populair tijdverdrijf van de Europese adel rond 1600. In India werd halverwege de 19e eeuw poona gespeeld, dat veel weg heeft van het huidige badminton. Britse officieren die in de Engelse kolonie waren gestationeerd, leerden het spel, dat door de hertog van Beaufort werd geïntroduceerd in het Engelse Gloucestershire. Badminton was een demonstratiesport tijdens de Olympische Spelen van München (1972). Sinds 1992 strijden mannen en vrouwen op olympisch niveau in het enkel- en dubbelspel. De sport wordt gedomineerd door Aziatische landen als China, Indonesië en Zuid-Korea. Nederland heeft met de in Indonesië geboren Mia Audina, eerder dit jaar Europees kampioen geworden, en de van huis uit Chinese Yao Jie twee belangrijke troeven in Athene.

Olympische sport sinds: 1992

Aangesloten landen cq. federaties: 148

Geregistreerd aantal beoefenaars in Nederland: 58.816

Toplanden: China en Indonesië