Atlete VS geschorst

De atlete Torri Edwards, wereldkampioene op de 100 meter, is uit de Amerikaanse selectie voor de Olympische Spelen gezet, omdat ze wegens dopegebruik is geschorst voor twee jaar. Het Amerikaanse antidopingbureau Usada legde gisteren de straf op.

De 27-jarige atlete testte positief bij wedstrijden in april op het eiland Caribische Martinique. In haar urine waren sporen van het verboden middel nikethamide gevonden. Tweevoudig olympische kampioene Gail Devers zal de plek van Edwards op het koningsnummer van de atletiek innemen.

Edwards is het zoveelste slachtoffer van het strenge antidopingbeleid dat de internationale sportbonden voeren onder aanvoering van het IOC. De verklaring van Edwards' arts maakte geen indruk. Die zei dat hij de sprintster glucosepillen had verstrekt, waarvan hij niet wist dat ze een verboden substantie bevatten.

Edwards werd eerder dit jaar uitgeroepen tot wereldkampioene op de 100 meter. Ze kreeg alsnog de gouden medaille omdat de winnares van de 100 meter bij de WK atletiek van een jaar geleden in Parijs, Kelly haar landgenote White, zich had bezondigd aan doping en als straf haar medaille moest inleveren.

Edwards is tegen haar schorsing in beroep gegaan bij het internationale sporttribunaal CAS. Een woorvoerder van het Zwitserse arbitragehof heeft laten doorschemeren dat een snelle behandeling mogelijk is en dat een uitspraak nog voor de start van 100 meter mogelijk is. De atletiekonderdelen op de Olympische Spelen staan volgende week op het programma.