Aero-dynamische `instapschoen'

Hij lijkt rechtstreeks afkomstig uit de koffer van astronaut André Kuipers, de futuristisch ogende Zoom Celar 2-atletiekschoen van Nike. Het model is de opvolger van de `wonderslof' die de Amerikaanse sportfabrikant vier jaar geleden op de markt bracht aan de vooravond van de vorige Olympische Spelen (Sydney). Marion Jones, de Amerikaanse topsprintster die in Australië maar liefst drie gouden medailles won, stond mede aan de basis van de ontwikkeling van de voorloper van het huidge model. Haar wensen? Een flexibele, gestroomlijnde en vederlichte schoen, die een krachtige afzet garandeert waardoor de atleet uit het startblok katapulteert. Het resultaat: een uit één deel opgetrokken en aerodynamische `instapschoen', dus zonder veters en/of rits. De glimmende schoen omspant de voet als een tweede huid, net als bij de hydrodynamische zwempakken het geval is. In plaats van de tot voor kort nog gebruikelijke elf spikes telt de schoen nog `slechts' vijf afschroefbare pinnen, waardoor het gewicht fors is teruggebracht: 161,59 gram. Het zijn, aldus Nike, `the teeth for the run'. Met andere woorden: tanden om over het tartan te vliegen. Maar het geheim schuilt in de hiel: een plaatje waarvan Nike claimt dat het de atleet in staat stelt een `anatomisch, soepele draai' te maken.