Zwarte Cobra komt niet naar Nederland

De Nederlandse autoriteiten hoeven Spanje niet om uitlevering van de veroordeelde Nederlandse drugsbaron Henk R. te vragen. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag beslist. R., bijgenaamd de Zwarte Cobra, eiste in een kort geding dat Nederland wel om zijn uitlevering zou verzoeken.

De veroordeelde drugshandelaar werd vorig jaar op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten in Spanje aangehouden. R. zit daar nog steeds vast. De Amerikanen willen de Nederlander berechten voor het smokkelen van grote hoeveelheden XTC naar de Verenigde Staten. De `Zwarte Cobra' is een van de spraakmakende kopstukken van de Nederlandse onderwereld.

R. wil eerst aan Nederland worden uitgeleverd en dan pas aan de VS. In dat geval bestaat namelijk de mogelijkheid dat hij de straf die hij eventueel in Amerika krijgt opgelegd, vervolgens in Nederland mag uitzitten. Als dat gebeurt, zet de Nederlandse rechter het vonnis om naar Nederlandse maatstaven. Dit betekent vaak dat een drugshandelaar korter de cel in hoeft.

De advocaat van R., M. Teurlings, meent dat zijn cliënt nog een openstaande gevangenisstraf in Nederland heeft voor drugshandel. Nederland had aanvankelijk hierom ook om de uitlevering van R. gevraagd.

In juni werd opeens duidelijk dat de Nederlandse justitie dit niet langer noodzakelijk vond. Volgens Teurlings is het openbaar ministerie op zijn wens teruggekomen, na overleg met het ministerie van Justitie. Dat verbaast de raadsman, omdat het volgens hem om ruim veertien maanden celstraf gaat.

Het OM in Nederland vindt dat het verzoek van de Amerikanen voorrang moet krijgen, omdat dit land eerder om de overdracht van R. heeft gevraagd.

Ook meent justitie dat de Amerikaanse strafzaak zwaarder is. Volgens de rechter in Den Haag is dit een rechtmatige verklaring voor het intrekken van het uitleveringsverzoek.