Zombies

De afgelopen jaren zagen heel wat Amerikaanse horrorparodieën het licht, waaronder de Scream-cyclus en de Scary Movie-reeks. Maar een Britse kijk op de zaak ontbrak nog. Shaun of the Dead is vooral geslaagd vanwege zijn typische Britsheid. Uitgangspunt van de film is de zombietrilogie van George A. Romero, waarvan Dawn of the Dead onlangs hermaakt is. Waar die film zich grotendeels afspeelde in een winkelcentrum, daar zetelt Shaun of the Dead zich comfortabel in de pub, met nootjes en een pint onder handbereik. Shaun en zijn vrienden zijn zo met zichzelf bezig dat ze niet doorhebben dat Londen overspoeld wordt door zombies. Het levert een mooie scène op als Shaun nog slaapdronken over straat loopt en niets merkt van de chaos. Daarna wordt het een slag op leven en dood, soms grappig, soms gruwelijk.

Shaun of the Dead. Regie: Edgar Wright. Met: Simon Pegg, Kate Ashfield. In: 29 bioscopen.

    • André Waardenburg