Vakbondsman werd realist

In de serie M.A.C.H.T. portretteren Fons de Poel en Heleen Minderaa vanavond Rob Jansen, `makelaar in jongensdromen'. In vogelvlucht wordt het jachtige leven van Nederlands grootste voetbalmakelaar – altijd onderweg, altijd bereikbaar, nooit klaar – geschetst. Met de mobiele telefoon in de hand baant Jansen, wiens `stal' zo'n 75 topvoetballers telt, zich een weg door de voetbaljungle. Zelf spreekt hij van ,,een soort war zone''.

,,Als persoon is hij een beetje patserig. Maar dat is goed in zo'n wereld met veel `mannetjes''', zegt Arsenal-speler Dennis Bergkamp, een van de raspaardjes van Jansen, over zijn zaakwaarnemer. Behalve dat Jansen zich staande moet zien te houden in de opportunistische wereld van het topvoetbal en in rokerige bestuurskamers keiharde onderhandelingen voert met clubs, weet hij ook alles van het gezinsleven van zijn voetballers.

,,In de carrière van Dennis is Rob altijd heel belangrijk geweest. Hij was er altijd voor ons'', zegt de vrouw van Bergkamp. Jansen zelf verklaart vaak een praatpaal te zijn voor zijn sporters met ,,elk hun specifieke problematiek''. Volgens Bergkamp is Jansen in staat ,,een gevoelsbeslissing'' te nemen.

Over het succes van de voetbalmakelaar zegt oud-bondscoach Dick Advocaat: ,,Ze komen bij hem en ze blijven bij hem. Dat is zijn kwaliteit.'' Of, zoals oud-bondscoach Louis van Gaal zegt: ,,Rob, is geen domme jongen. Een makelaar speelt een belangrijke rol in de keuze van een speler voor een club. Vandaar die macht.'' Veel verder dan deze constatering komt de beantwoording van de machtsvraag eigenlijk niet in dit wat oppervlakkige portret, dat desondanks een aardig inkijkje biedt in de wereld van Jansen.

Het gebrek aan diepgang illustreert, onbedoeld (?), de oppervlakkigheid in het `schemergebied van grote zakelijke belangen en aasgieren' waar Jansen zijn geld verdient. ,,Ik kan niet genieten van succes, ik heb een hekel aan vakanties, ik functioneer het beste onder totale stress'', vertelt de zoon van een linkse vakbondsman die werkte voor spelervakbond VVCS maar `commercieel' ging. Gevraagd naar de overstap van idealistische naar zakelijke motieven beperkt Jansen zich tot: ,,Je afkomst is je basis, maar het zou heel naïef zijn als je daarin blijft zitten. Ik ben realist geworden.''

M.A.C.H.T., KRO, Ned.1, 22.15-22.58u.

    • Pieter de Vries