`Twee Haagse meisjes werden niet opgesloten'

De twee Turkse zusjes uit de Haagse wijk Transvaal werden niet maandenlang opgesloten in het huis van hun ouders. Wel was er sprake van spanningen in het gezin en zijn de meisjes mishandeld. Dit zegt mr. J. Boetje, de advocaat van de vader van de meisjes.

Maandag werd bekend dat de moeder (46) en de vader (48) van de meisjes (16 en 19 jaar) afgelopen zaterdag zijn aangehouden op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging tot zware mishandeling.

Hun 21-jarige zoon werd zaterdag aangehouden. De politiewoordvoerder vertelde maandag dat de meisjes mogelijk meerdere jaren tegen hun wil in het ouderlijk huis werden vastgehouden.

Volgens mr. Boetje is dat laatste ,,bezijden de waarheid''. Het jongste meisje ging naar school en het oudere zusje werkte. De zusjes waren bovendien net terug van een vakantie van zes weken in Turkije. ,,Dus dat is geen opsluiting.'' Volgens de advocaat van de vader is er wel sprake van huiselijk geweld. Over de achterliggende oorzaken wil hij nog niets zeggen. De verdachten zitten in alle beperkingen: ze mogen geen contact hebben met de buitenwereld en mogen alleen met hun advocaat praten. Boetje: ,,Dat betekent dat wij ook weinig over de zaak kunnen zeggen.'' Hij sluit niet uit dat de meisjes meer vrijheid wilden.

De meisjes trokken vorige week de aandacht door briefjes aan de straatkant naar buiten te gooien waarin ze vroegen om hulp. Een buurvrouw alarmeerde vervolgens de politie. De zusjes woonden sinds drie jaar in Nederland. Hun vader werkte hier al 25 jaar. Inmiddels is hij arbeidsongeschikt.

Het openbaar ministerie in Den Haag doet in verband met het onderzoek geen mededelingen meer over de zaak. De woordvoerder kan ook niet zeggen waarom de politiewoordvoerder aanvankelijk zo stellig sprak over een opsluiting van een of meerdere jaren. ,,Hij ging af op de eerste informatie die beschikbaar was.''

De meisjes zijn aan hun verwondingen behandeld in het ziekenhuis en ondergebracht op een geheim adres.