Tilburg wil huis voor qat

De gemeente Tilburg wil een gebruikersruimte voor qat toestaan, in de hoop dat de overlast door het qatgebruik op straat en in woonhuizen daarmee afneemt. Tot nu toe heeft zich echter niemand gemeld die de ruimte wil exploiteren. Qat is een geestverruimend middel dat in Nederland vooral door Somaliërs wordt gebruikt. In Tilburg wonen bijna tweeduizend Somaliërs, waarvan slechts de helft staat ingeschreven.

Tilburg heeft eerder samen met Rotterdam tevergeefs geprobeerd om qat op de lijst van harddrugs te krijgen. Minister Donner (Justitie, CDA) wil qat niet verbieden, zo zei hij eind vorig jaar in de Tweede Kamer: de handel in en het gebruik van qat zijn niet verboden. In Frankrijk, Zwitserland, Italië, België en de Scandinavische landen is dat wél het geval. Van de 28.000 Somaliërs in Nederland zouden er enkele duizenden qat gebruiken.

Vorige week sloot de politie in Rotterdam een gebruikersruimte voor qat aan de Jasmijnstraat, waar Somaliërs qatbladeren kauwden. De gebruikersruimten van qat zouden in Rotterdam net zoveel overlast veroorzaken als de panden waar op vrij grote schaal andere drugs worden gebruikt.

Tilburg wil een experiment van één jaar toestaan onder strikte voorwaarden, aldus een woordvoerder van de gemeente. De eventuele exploitant van de ruimte moet van onbesproken gedrag zijn en de ruimte mag niet na 23.00 uur 's avonds geopend zijn. ,,We hebben duidelijke regels opgesteld, zodat iedereen weet wat wel en niet mag'', aldus de woordvoerder. ,,Als zich iemand aandient die zich niet aan onze voorwaarden houdt, zal zijn bedrijf snel moeten sluiten.''

Ongeveer twee jaar geleden kreeg de politie in Tilburg veel klachten over qathandelaren in het noorden van de stad. Ze werden uit hun flat gezet, maar gingen elders in stad door met de verkoop. Qat is een drug uit Oost-Afrika, die ook veel in Jemen wordt gekauwd.

Bij het kauwen van de bladeren komen stoffen vrij met een stimulerend effect. De gebruikers, vooral Somalische mannen, kauwen de bladeren tot een bal en spugen die daarna uit.