Student leent meer

Studenten in het hoger onderwijs zijn de laatste drie jaar meer gaan lenen om hun studie te bekostigen.

Het gemiddelde leenbedrag per maand is met 43 procent gestegen, van 75,89 euro in 2001 naar 109,47 euro in de eerste helft van 2004. Het aantal oud-studenten dat niet op tijd de lening aflost, stijgt.

Dit blijkt uit cijfers van de Informatie Beheer Groep, die de studiefinanciering uitkeert en leningen aan studenten verstrekt. Ook het aantal studenten dat een lening afsluit bij de IB Groep is toegenomen, van 177.000 studenten in 2001 naar 194.000 in 2004. De IB Groep tekent hierbij aan dat het totale aantal studenten de laatste drie jaar ook is toegenomen. Dit jaar staan in totaal 532.000 studenten ingeschreven aan universiteiten en hogescholen.

Parallel aan de verhoging van de leenbedragen is sprake van een toename van het aantal oud-studenten en ouders dat hun schuld niet volgens schema terugbetaalt. In 1997 werden 11.000 debiteuren door de Informatie Beheer Groep na twee aanmaningen en een waarschuwingsbrief overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder. In 2003 ging het om 33.000 nieuwe debiteuren. In totaal waren in 2003 54.000 dubieuze debiteuren goed voor uitstaande vorderingen van 146 miljoen euro. In 1997 ging het om een totale schuld van 50,5 miljoen euro.

De verhoging van het gemiddelde leenbedrag is opmerkelijk, omdat Nederlandse studenten bekend staan om hun `leenangst'. Voormalig staatssecretaris Nijs wilde dat studenten meer zouden gaan lenen. Het is nog niet duidelijk of haar opvolger Rutte, die in oktober een nieuw stelsel voor de studiefinanciering zal presenteren, dit zal overnemen.