Spasski doet beroep op VS voor Fischer

Boris Spasski heeft de Verenigde Staten gevraagd clementie te tonen met zijn oude rivaal Bobby Fischer. De voormalige wereldkampioen schaken werd vorige maand op het vliegveld van Tokio gearresteerd omdat hij in 1992 in het voormalige Joegoslavië tegen Spasski een match speelde ondanks een verbod dat onderdeel uitmaakte van sportieve en economische sancties. Fischer versloeg Spasski en streek daarmee een bedrag op van drie miljoen dollar. De Amerikaan wilde overigens op een ongeldig paspoort naar Manila.

In een brief aan de media, beschikbaar gesteld door de advocaat van Fischer, roept Spasski de Amerikaanse president George Bush op soepel te zijn voor Fischer die hij omschrijft als een ,,tragisch figuur''. ,,Ik wil Bobby Fischer verdedigen noch beschuldigen, ik vraag maar één ding, schenk hem vergiffenis.''

De geboren Rus Spasski, die nu ingezetene is van Frankrijk, wijst de Amerikaanse regering erop dat hij dezelfde `misdaad' heeft begaan als Fischer. ,,Straf mij dan ook'', stelt hij solidair. ,,Arresteer me en gooi me in dezelfde cel als Fischer. Maar geef ons dan wel een schaakbord.'' De overwinning van Fischer in 1972 op Spasski voor de wereldtitel schaken werd destijds als propaganda gebruikt in de Koude Oorlog. Drie jaar later verloor Fischer de titel aan Anatoli Karpov, net als Spasski afkomstig uit de Sovjet-Unie.

De Japanse autoriteiten hebben Fischer gisteren overgebracht van Narita Airport naar een grotere penitentiaire inrichting in de omgeving van Tokio. Volgens zijn advocaat Masako Suzuki wijst dat op een langer verblijf in Japan. Fischer heeft een verzoek tegen de uitlevering aan de Verenigde Staten ingediend bij de Japanse minister van Justitie Daizo Nozawa. Hij onderzoekt ook de mogelijkheid om in Japan of een ander land de status van vluchteling aan te vragen.

Bronnen in Washington zeggen dat de behandeling van de zaak-Fischer nog jaren kan duren.