Schouwburg Groningen `illegaal' verbouwd

Bij onderhoud aan de Stadsschouwburg in Groningen zijn de afgelopen weken werkzaamheden uitgevoerd waarvoor een bouw- en monumentenvergunning waren vereist maar die niet waren aangevraagd. Dat is uit een bouwinspectie gebleken. Volgens het college van B en W is sprake van illegale bouwwerkzaamheden in de uit 1883 daterende schouwburg, een rijksmonument.

Een woordvoerder zei vandaag dat de gemeente de zaak hoog opneemt. B en W hebben een onderzoek gelast naar de toedracht. Mogelijk moeten de werkzaamheden worden teruggedraaid.

Het gaat in hoofdzaak om schilderwerk, vervanging van vloerbedekking en vernieuwingen aan de brandbeveiligingsinstallatie. Het betrof onderhoud in de nevenruimten, niet in de theaterzaal zelf. Bij inspectie werd vastgesteld dat niet al deze werkzaamheden zonder monumentenvergunning uitgevoerd mogen worden. Zo was de vide in de entreehal dichtgemaakt.

Na het onderzoek zal het college van B en W besluiten tot maatregelen die herhaling moeten voorkomen, aldus de woordvoerder. De vereiste vergunningen zullen alsnog moeten worden aangevraagd.