Rente VS weer 0,25 procentpunt hoger

De Amerikaanse economie is ondanks enkele haperingen stevig op weg om verder door te groeien. Die optimistische boodschap gaf de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren in zijn commentaar bij de bekendmaking van een renteverhoging.

Zoals verwacht heeft de `Fed' de rentevoet voor de tweede maal dit jaar verhoogd met 0,25 procentpunt, tot 1,5 procent, met als doel het inflatierisico te beheersen. Tevens gaf de Fed aan dat de snelheid waarmee de rente verder wordt opgeschroefd ,,gematigd'' zal zijn. De Fed ziet geen reden zijn beleid aan te passen aan de stortvloed aan teleurstellende economische data van de afgelopen weken.

,,De economische groei is gematigd, en het tempo waarin de werkgelegenheid zich herstelt is afgenomen'', schreef de Federal Open Market Committee (FOMC), de commissie die namens de Fed de rentestanden vaststelt, in een verklaring. ,,Deze zwakte lijkt vooral het gevolg te zijn van hoge energieprijzen.'' In lijn met wat Alan Greenspan, de voorzitter van de centrale bank, eerder deze maand zei, stelde de commissie dat deze zwakte tijdelijk is en dat ,,de economie op het punt lijkt te staan om haar hogere expansiesnelheid te hervatten''.

De financiële markten reageerden positief op het nieuws. De aandelenkoers van Amerika's 500 grootste beursgenoteerde bedrijven nam toe met 1,3 procent, en de dollar werd iets meer waard ten opzichte van de euro. Obligatiekoersen daalden, zoals gewoonlijk bij hogere verwachte rentestanden.

Volgens sommige economen verhoogt een hogere energieprijs niet alleen het prijspeil en dus de kans op inflatie, zij vertraagt tegelijkertijd de economische groei. De verhoging van de rente maakt het bovendien minder aantrekkelijk om te lenen.

De Amerikaanse arbeidsmarkt zit sinds enkele maanden in het slop. In juli kwamen er slechts 32.000 banen bij, na een stijging van 78.000 de maand ervoor, terwijl er volgens sommige schattingen op ten minste 150.000 banen was gerekend. De gebrekkige banengroei is mogelijk een gevolg van de afname van de consumptie die al enige tijd gaande is.

Niettemin heeft de Fed zijn eerder aangekondigde `gematigde verhogingsbeleid' voortgezet, na de verhoging van de rente op 30 juni – de eerste in vier jaar. Nog altijd staat de rente op een historisch laag punt, evenals de inflatie.

Het optimisme van Alan Greenspan wordt niet door iedereen gedeeld. ,,Ik ben er niet 100 procent van overtuigd dat het optimisme van de Fed terecht is'', aldus econoom David Sloan van 4Cast Ltd., tegen persbureau Bloomberg. Paul McCulley, strateeg bij Pimco, een van de grootste obligatiehandelaren in de VS, verweet Greenspan dat hij niet zegt welk inflatieniveau hij acceptabel acht. ,,Vroeger was het: de inflatie moet naar beneden, maar nu de inflatie al laag staat, is het niet duidelijk welke kant we opmoeten'', aldus McCulley in een interview op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Naar verwachting zal de Fed de rente opnieuw met 0,25 procentpunt verhogen op 21 september, als de laatste FOMC-bijeenkomst is voor de presidentsverkiezingen. Die verkiezingen zullen voor een belangrijk deel afhangen van de stand van de economie.