Rechter Japan effent weg bankenfusie

De Japanse rechter heeft vandaag in hoger beroep UFJ Holdings toestemming gegeven voor onderhandelingen over een complete fusie met de Mitsubishi Tokyo Financial Group (MTFG).

Met de fusie kan de grootste bank ter wereld ontstaan. In eerste aanleg had een lagere rechter UFJ verplicht een principeovereenkomst na te komen die de bank in mei sloot met de Sumitomo Trust Bank. Deze banken kwamen toen overeen dat Sumitomo de dochteronderneming UJF Trust zou overnemen van UFJ Holdings.

Tot woede van Sumitomo kondigde UFJ vorige maand aan dat het een volledige fusie met Mitsubishi Tokyo aan wilde gaan en de principeovereenkomst met Sumitomo dus in de prullenbak wilde deponeren. Sumitomo stapte daarop naar de rechter.

De uitspraak van de lagere rechter werd gewaardeerd omdat het onafhankelijkheid van de rechter aantoonde ten aanzien van zakenleven en overheid. De rechtbank stelde destijds dat UFJ voorlopig voorrang diende te geven aan gesprekken met Sumitomo. MTFG moest wachten. Het gerechtshof heeft vandaag dus anders beslist en staat gesprekken tussen UFJ Holdings en MTFG toe, ondanks de principeovereenkomst met Sumitomo.

Morgen al zouden UFJ en MTFG op hun beurt een principeovereenkomst over hun fusie willen ondertekenen, schrijft de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) vandaag. In oktober volgend jaar zouden alle activiteiten worden ondergebracht in een houdstermaatschappij die naar de naam `Mitsubishi UFJ Holdings' gaat luisteren, aldus de krant. De fusie zou resulteren in een bank met activa ter waarde van 188 biljoen yen, ofwel 1.400 miljard euro. In een alliantie met Sumitomo Trust heeft Sumitomo Mitsui Financial Group overigens ook nog steeds een aanbieding lopen om te fuseren met UFJ, ook al heeft UFJ dat tot dusver afgeslagen.

De fusiegesprekken worden ingegeven door de penibele situatie van UFJ. De bank was afgelopen boekjaar de enige verliesmakende bank van de vier grote Japanse banken die de laatste jaren uit fusies zijn ontstaan.

Extra urgent werd de vraag over de toekomst van de bank door een schandaal rond dubbele boekhouding van leningen, hetgeen de bank verborg voor het overheidsorgaan dat de gezondheid van de banken moet controleren. De top van UFJ vloog door dit schandaal de deur uit.

Japanse banken kampen al vijftien jaar met grote hoeveelheden probleemleningen, veroorzaakt door het klappen van de zeepbel in 1990 en de daaropvolgende magere jaren.

UFJ is in 2001 ontstaan uit een fusie van Sanwa Bank, Tokai Bank en Toyo Trust Bank. Geen van deze namen is in de huidige naam UFJ terug te vinden omdat de bank ,,als eerste bank in Japan heeft gekozen voor een naam met Romeinse letters om een nieuw, jong imago te creëren'', zo stelt de bank op haar website, zonder daar overigens de betekenis van de drie letters bij te vermelden. Navraag leert dat de afkorting staat voor `United Financial Japan'.