Oproep tot VS om Najaf te verlaten

De Iraakse vice-president Ibrahim Jaafari heeft de Amerikaanse troepen gevraagd zich uit Najaf terug te trekken en de beteugeling van de shi'itische opstand over te laten aan Iraakse eenheden. Jaafari, van shi'itische huize, deed zijn oproep vanochtend op de Arabische zender Al-Jazira. ,,Ik roep de multinationale troepen op om Najaf te verlaten opdat er alleen Iraakse troepen blijven'', zei hij. ,,Iraakse troepen kunnen Najaf besturen ten einde het geweld in de stad te stoppen, die heilig is voor alle moslims.'' Volgens Jaafari moet de interim-regering ,,de politieke brug'' openhouden naar de radicale shi'itische leider Al-Sadr en zijn aanhang. Eerder poogde premier Iyad Allawi Al-Sadr over te halen tot een politieke oplossing, maar die poging lijkt gestrand door de opgelaaide gevechten met de Amerikanen.

Ook vanochtend werd in Najaf gevochten tussen Amerikaanse militairen en aanhangers van Al-Sadr, maar volgens ooggetuigen waren de schermutselingen minder intensief dan in de afgelopen dagen. Een Amerikaanse legerofficier sprak evenwel van ,,een stilte voor de storm''. Gisteren gingen Amerikaanse soldaten de wijk in waar de strijders van Al-Sadr zich hebben verschanst, en riepen zij per megafoon iedereen op de wapens neer te leggen en te vertrekken of de dood onder ogen te zien. Al-Sadr reageerde vanochtend met de oproep aan zijn aanhangers door te vechten, ,,zelfs als jullie mij zullen zien als een gevangene of als een (gedode) martelaar''.

Ook vanuit de sh'itische wijk Sadr-City van de hoofdstad Bagdad werden vanochtend nieuwe gevechten gemeld. Volgens de Iraakse regering zijn door granaatbeschietingen van shi'itische strijders daar veertien burgers gedood. Ook in andere steden zijn in gevechten tussen Amerikaanse troepen en shi'itische opstandelingen doden gevallen – in totaal ten minste dertig, aldus het ministerie van Gezondheid.

Bij een bomaanslag op een markt ten noordoosten van Bagdad werden zes mensen gedood. Ten zuiden van Bagdad werd een functionaris van de fundamentalistische, shi'itische Opperste raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI), doodgeschoten.

Afgelopen nacht werden twee mortiergranaten afgevuurd op het hoofdkwartier van de Nederlandse troepen in Zuid-Irak. Ze kwamen buiten de omheining terecht en er was geen schade.

HOOFDARTIKEL: pagina 7