Middeleeuws zwijmelen

Als Ella Enchanted eerder dan Shrek in de bioscoop was gekomen of voor het boek Shrek was geschreven, had het verhaal een stuk origineler geleken. Maar Shrek 2 ging alweer een paar weken geleden in première en onderhand wemelt het in de bioscoop van de klassieke sprookjes met een moderne twist. Het neemt niet weg dat Ella Enchanted veel meisjesvermaak biedt. De film lijkt het ook niet zo erg te vinden dat originaliteit niet zijn forte is; dat was al geen probleem in het boek van Gail Carson Levine (1997) waarop de film is gebaseerd. Het feit dat Ella Enchanted geen tekenfilm is maar live action, schept weer ruimte voor iets andere visuele grappen. De hoofdrol in de film wordt bovendien met pit gespeeld door Anne Hathaway, die in 2001 debuteerde in The Princess Diaries van Garry Marshall, ook al zo'n moderne sprookjesfilm.

Ella of Frell wordt bij haar geboorte door een fee gezegend met een geheim gehouden wens die een vloek blijkt: zij moet iedereen gehoorzamen die haar iets gebiedt. Zolang Ella door liefhebbende familie wordt omringd, is dat zo erg niet.

Ze neemt sommige uitdrukkingen alleen wel erg letterlijk. Houdt je mond dicht! En dat doet ze dan. Maar als Ella een vervelende stiefmoeder en twee vervelende stiefzusters krijgt, die bovendien achter de reden voor haar merkwaardige gedrag komen, lijkt de toekomst niets moois meer in petto te hebben. Toch eindigt Ella Enchanted net zo gelukkig als Assepoester en Doornroosje.

Het aardigst van Elle Enchanted zijn de anachronismen en het semi-middeleeuwse decor in zuurstokkleuren, dat werd ontworpen door Norman Garwood, ook art director van Brazil en Hook. De stiefzusjes van Ella lezen Medieval Teen en zwijmelen over Prince Char, terwijl de heldin demonstreert voor de bevrijding van boemannen en andere niet-menselijke wezens. De elfen in deze film mogen alleen maar entertainen. Ella vindt dat onterecht. Een elf moet ook advocaat kunnen worden.

Ella Enchanted. Regie: Tommy O'Haver. Met: Anne Hathaway, Minnie Driver, Hugh Dancy, Joanna Lumley, Cary Elwes, Eric Idle. In: 29 bioscopen.

    • Bianca Stigter