Libië betaalt Duitsers compensatie

Duitse slachtoffers van de aanslag op discotheek La Belle in Berlijn, midden jaren tachtig, ontvangen van Libië een schadevergoeding van 35 miljoen dollar (28,5 miljoen euro).

Daarmee is de weg vrij voor een bezoek van bondskanselier Gerhard Schröder aan het Libische staatshoofd Gaddafi. De schadevergoeding aan de Duitse slachtoffers van de aanslag op La Belle was het laatste grote obstakel dat een internationale rehabilitatie van Gaddafi in de weg stond.

In april 1986 kwamen bij een aanslag op de vooral onder Amerikaanse soldaten populaire discotheek drie mensen om het leven en vielen 229 gewonden. De vier daders werden eerder door een rechtbank in Berlijn veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De rechters constateerden toen ook een aanzienlijke medeplichtigheid door het regime in Tripoli en spraken van ,,staatsterrorisme''.

Gisteren hebben advocaten van de slachtoffers een principeakkoord gesloten met de Gaddafi-stichting, die wordt geleid door een zoon van Moammar Gaddafi. De Gaddafi-stichting betaalde vorig jaar al een schadevergoeding aan de nabestaanden van de passagiers van het boven het Schotse Lockerbie geëxplodeerde Pan-Am-vliegtuig. Begin dit jaar zei de stichting toe ook de nabestaanden van de passagiers van een boven Tsjaad geëxplodeerd Frans toestel schadeloos te zullen stellen. Bij beide aanslagen kwamen 440 mensen om het leven. Eerder maakte de stichting zich al sterk voor de vrijlating van Duitsers die op de Filippijnen en in de Sahara gegijzeld werden.

De schadevergoedingen vormen een belangrijke stap in Gaddafi's streven om aansluiting te zoeken bij de internationale gemeenschap. Vijf jaar geleden verklaarde hij dat hij het terrorisme vaarwel had gezegd. Vorig jaar zwoer hij het gebruik van massavernietigingswapens af. In juni werden de diplomatieke betrekkingen tussen Libië en de Verenigde Staten hersteld. Dit jaar is de Britse premier Tony Blair op bezoek geweest in Libië.

De Libische onderhandelaars willen de betalingen niet zien als schuldbekentenis. De Amerikaanse president Reagan liet indertijd als vergelding voor de aanslag in Berlijn luchtaanvallen uitvoeren op Libië. De Gadaffi-stichting wees er gisteren op dat de Libische slachtoffers van die Amerikaanse aanvallen geen schadevergoeding ontvangen.

Het akkoord maakt een snelle intensivering van de contacten tussen Duitsland en Libië mogelijk, aldus een woordvoerder van de Duitse regering. Hij kondigde ook aan dat kanselier Schröder op korte termijn een bezoek aan het Noord-Afrikaanse land zal brengen.

De bondsregering en het Duitse bedrijfsleven zijn bereid om het land bij de modernisering van de economie terzijde te staan, aldus de woordvoerder. Libië is rijk aan olie en aardgas en is na Rusland en Noorwegen de belangrijkste olieleverancier van Duitsland.