Kalkoen op zoek naar een oven

Iemand kan doodziek zijn en toch een superbitch. Bijvoorbeeld de moeder van April die halfhartig de uitnodiging van haar dochter heeft aangenomen om nog één keer met het hele gezin Thanksgiving te vieren. Halverwege de autotocht van kleinsteeds Amerika naar sloppig New York (een roadmovie op zichzelf) vraagt zij haar gezin even een moment hun gedachten te wijden aan hoe ze het eten straks zullen wegmoffelen. Patricia Clarkson kreeg eerder dit jaar een Oscar-nominatie voor haar rol van stervende moeder. Ze doet in de verste verte wel wat denken aan Shirley MacLaine in Terms of Endearment, de oermoeder die beter kan katten dan knuffelen.

Pieces of April is het lowbudget regiedebuut van Peter Hedges: 200.000 dollar en drie weken draaitijd. Hedges bewerkte eerder zijn eigen roman What's Eating Gilbert Grape? tot scenario en schreef het script van About a Boy (naar het boek van Nick Hornby). Bitterzoete grappen over disfunctionele verhoudingen zijn hem dus niet vreemd.

De film werd geproduceerd door InDigEnt, de onafhankelijke productiemaatschappij die zich opwerpt als het Amerikaanse pendant van Lars von Triers Dogma-beweging. InDigEnt specialiseert zich in digitale acteursfilms en produceerde eerder onder meer Tape van Richard Linklater, Chelsea Walls, het regiedebuut van acteur Ethan Hawke en Land of Plenty van Wim Wenders. Die laatste film gaat tijdens het komende Filmfestival van Venetië in première.

Dankzij films als Pieces of April hou je er vertrouwen in dat er nog steeds zoiets als de Amerikaanse indipendent film bestaat, films die niet per sé willen behagen en waarin zelfs kleinere of grotere beroemdheden als Oliver Platt of Katie Holmes, ster van de televisieserie Dawson's Creek een hoofdrol willen spelen. Als het neurotische, gothic zwarte schaap rekent Holmes in ieder geval hardhandig af met haar zoetsappige imago uit de populaire serie. Maar Pieces of April is op z'n hoede voor clichés, zelfs als het omgekeerde stereotypen zijn. Aprils gezeul met de Thanksgiving-kalkoen door het trappenhuis van haar appartementencomplex op zoek naar een werkende oven is slapstick en irritant, meelijwekkend en bizar. Je anti- en sympathieën voor de personages verglijden voortdurend.

Hedges durft het niet aan het Thanksgiving-diner als laatste symbool van Amerikaanse familiewaarden helemaal te onttakelen, zoals bijvoorbeeld gebeurde in The Ice Storm, waarin Holmes ook een klein rolletje had. Maar door zijn slotbeelden te laten bestaan uit snapshots, in plaats van uitgespeelde verzoeningsscènes, beklemtoont hij in zijn sympathieke debuut wel het fragmentarische, vluchtige en beperkte karakter ervan.

Pieces of April. Regie: Peter Hedges. Met: Katie Holmes, Patricia Clarkson, Derek Luke, Alison Pill, Sisqó, Oliver Platt. In: 6 bioscopen.

    • Dana Linssen